‘Martorell Educa 360’ surt al ‘TN Migdia’ com a experiència pionera per revertir desigualtats

671
'Martorell Educa 360' al TN Comarques

El programa ‘Martorell Educa 360‘, que ofereix activitats extraescolars gratuïtes als alumnes de 3 a 16 anys, ha estat protagonista avui al TN Migdia de TV3. Impulsat per l’Ajuntament de Martorell i l’Aliança 360, és una iniciativa pionera per revertir les desigualtats educatives entre infants i joves del municipi.

A Martorell, tots els infants i joves, d’Infantil, Primària i Secundària, poden fer activitats extraescolars de manera gratuïta, a través del ‘Martorell Educa 360’. El programa va començar el 2020 per afavorir la igualtat d’oportunitats, i ha estat reconegut per la Comissió Europea, el novembre de 2023, amb el Premi ‘BeActive’ d’Educació.

Dimecres passat, les càmeres de TV3 van enregistrar les activitats que es desenvolupen al pati de l’Escola José Echegaray, on més de la meitat dels nens i nenes s’hi queden per fer extraescolars. Abans que fossin gratuïtes per a tot l’alumnat del municipi només s’hi quedava un de cada 10 alumnes.

L’informatiu comarcal recull les declaracions de Txell Flix, mare de l’escola, qui assegura que “al nostre centre, que és de màxima complexitat, la gratuïtat evidentment ha afavorit la participació de les famílies, però també perquè va acompanyada d’una qualitat educativa”.

El seu impacte també s’ha notat dins les aules. Valentí Santos, director del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM), expressa que “del 60% que aprovava totes les matèries hem passat al 80%. No tenim capacitat encara d’anàlisi com per dir que això és atribuïble exclusivament al programa ‘Martorell Educa 360’, però estem convençuts que hi influeix”.

Després de l’èxit entre els infants de 3 a 12 anys, el programa s’ha allargat fins als 16. Molts alumnes abans no havien tingut mai l’oportunitat de fer una activitat extraescolar i per a molts d’altres ha estat una oportunitat per reenganxar-s’hi.

TN Migdia incideix que el preu és el factor que més condiciona la participació en activitats extraescolar entre les famílies amb un nivell socioeconòmic baix. Unes activitats que sumen al llarg de tota l’escolartizació, segons l’Aliança 360, les mateixes hores que un curs escolar.

La iniciativa ‘Martorell Educa 360’, ofereix activitats esportives, culturals, artístiques i musicals. Va iniciat-se el darrer trimestre del curs 2020-2021 per als alumnes d’Infantil i Primària, i el curs passat es va estendre als de Secundària. Actualment, compta amb 1.500 infants i adolescents, 140 grups d’activitat i 80 monitors.