Més de 1.600 persones ja s’han inscrit a la 31a Marxa de la Primavera d’aquest diumenge

701

Darrers dies per inscriure’s a la 31a Marxa de la Primavera del diumenge 24 de març. Més de 1.600 persones ja s’han apuntat a la tradicional activitat esportiva, organitzada pel Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM). Les inscripcions són gratuïtes i encara es poden fer a través de la pàgina web del PMSAPM, fins a les 12.00h del divendres 22 de març. De manera presencial, s’admetran fins al 23 de març, al CIES (Centre Integral d’Esport i Salut) en horari d’obertura al públic.

L’esdeveniment combina la caminada popular amb la proposta de diverses activitats d’aventura i de descoberta a la natura, per a tots els gustos i edats. L’activitat principal de la Marxa és la caminada, que passa per paisatges molt diversos i amb un alt valor mediambiental. Hi haurà dues modalitats: el recorregut llarg de 10,8 km i el curt, de 6,5 km.

Albert Ginés, tècnic de la Regidoria d’Esports, explica que els dos recorreguts parteixen del Pavelló Esportiu Municipal, a les 10.00h, i passen pel Pont d’Anoia, la Roca Dreta, la Torre del Clos, Quatre Camins i la carena de la serra de l’Ataix. Els participants de la ruta llarga s’hauran de desviar en arribar a una bifurcació, ja que els redirigirà al voltant del Montgoi. En canvi, els partidaris de la ruta curta aniran cap a les Mines de Plom abans de retornar a Martorell. Hi haurà dos avituallaments, a Quatre Camins i al trencall que baixa a Les Basses.

Albert Ginés, tècnic Regidoria Esports

També es proposen altres activitats sense inscripció prèvia: el Circuit d’Aventura i tir amb arc (a les Roques del Mateuet); l’Activitat d’Orientació (per un circuit circular abalisat de 2,5 km de recorregut amb sortida i arribada a Quatre Camins); la Marxa Nòrdica (recorregut guiat per tècnics especialistes per conèixer la tècnica de desplaçament amb bastons) i el ‘Més que bosc’ (circular de 7 km guiada per les Torretes i l’Ataix per descobrir i conèixer el patrimoni històric i arqueològic de la zona, com ara Sant Genís; les pedreres; les mines de plom o el castell de Rosanes, entre d’altres).

Aquest any es suggereixen dos nous tallers. D’una banda, el ‘Descobrim com s’estan recuperant les plantes’, que proposa un joc per conèixer les plantes més comunes a l’Ataix, aprendre a identificar-les i observar com s’estan recuperant de forma natural després de l’incendi. L’altra porta per títol ‘Quins animals viuen a la Serra de l’Ataix?’, un joc de descoberta dels animals més comuns a l’Ataix i aprendre a identificar-los a partir dels seus rastres. Totes dues, de durades inferiors a una hora, es faran entre les 11.00h i les 13.30h a les immediacions dels Quatre Camins.

Per contra, aquest any no es farà l’activitat de reg, pel fet que Martorell és un dels 202 municipis del Sistema Ter-Llobregat que des del dia 1 de febrer van entrar en fase d’emergència 1 per sequera, fet que comporta, entre d’altres, la prohibició de regar les zones verdes i jardins.

Segell verd

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat han posat les bases d’un nou “Segell Verd”, per fer més sostenibles ambientalment les activitats de muntanya. Aquest projecte iniciarà el període de proves aquest 2024, i preveu començar a distingir amb el ‘segell verd’ les proves de la Copa Catalana de Curses per Muntanya, i també tres curses fora del calendari oficial, entre les que hi figura La Marxa de la Primavera a Martorell.

La cita martorellenca vol fer també una mirada cap a la inclusió, vetllant per a un entorn adaptat a la participació de tothom. Per exemple, en aquesta edició comptarem amb diferents recursos com la cadira Joëlette i les barres bidireccionals.

Dinamització a càrrec de Gegants de Martorell

Gegants de Martorell, com ja va fer l’any passat, donarà el tret de sortida a la Marxa de la Primavera. A les 12.00h, farà un concert-vermut a la plaça de l’Església, amenitzat pel grup All Foll Friki Folk. La banda està especialitzada en versions festives i frikis amb acordió diatònic, flabiol i tamborí.

A partir de les 13.30h, començarà un dinar popular, per al que cal inscripció prèvia. El menú costa deu euros i consisteix en botifarra, cansalada i gelat de postres, amb l’acompanyament de pa i beguda. Els plats també compten amb una alternativa vegana. Els interessats poden accedir a la venda anticipada de tiquets pel dinar als establiments de Mobles el Pla (ptge. Josep Ros, 4), Llibreria Miró (c. Francesc Santacana,12) i Carnisseria Ca l’Adell (c. Josep Anselm Clavé, 40). A partir de les 16.00h, tindrà lloc el primer Quinto de la Marxa de la Primavera.