Els alumnes de Primària de totes les escoles de Martorell han votat aquest matí els Pressupostos Participatius dels Infants 2024, a la plaça del Pavelló Esportiu Municipal. Més d’un miler d’escolars de 4t, 5è i 6è s’han aplegat per triar una de les 27 iniciatives, proposades per ells mateixos i seleccionades pel Consell d’Infants. L’alcalde Xavier Fonollosa, i la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Sòria, han presidit l’acte i han recordat que l’Ajuntament farà realitat la proposta més votada, que sigui viable i que s’ajusti al pressupost establert.
La jornada de votació ha començat al matí al Pavelló Municipal, i dividits en grups per edat, els alumnes han anat passant per les urnes ordenadament, i han gaudit d’animació i esmorzar. Així, l’objectiu de la cita ha estat que els més menuts se sentin escoltats, i amb capacitat de decidir sobre el seu municipi. L’any passat, la proposta guanyadora va estar dur a terme un camp de gespa artificial, que encara està pendent de resolució perquè s’està decidint quin és el millor lloc per establir-la. A més, també es va votar un cicle de cinema infantil, que es va realitzar a la piscina d’estiu.
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha destacat l’èxit de participació que suposen les votacions dels Pressupostos Participatius dels Infants, on “s’hi sumen el 90% dels nens i nenes”. Així, ha explicat que aquesta jornada democràtica pels més menuts és possible perquè “de la partida pressupostària, hi ha una part destinada als nens i nenes en què ells són qui fan la proposta i la voten. És un exercici de democràcia i participació, i som un dels pocs pobles a Catalunya que ho fem”.
“Avui és el dia que celebren la votació a les meses electorals i veuen de prop com funciona la democràcia a l’hora de concretar-la, és a dir, de votar. Els infants, que aviat s’hi veuran involucrats en els processos democràtics, han de tenir propostes per Martorell, i han de ser en positiu, per tal de poder millorar el municipi”, ha afirmat Fonollosa.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Cadascun dels infants ha hagut d’escollir-ne 3 de les 27 propostes, i d’aquestes, les que siguin més votades, i passin els filtres, s’executaran en la pràctica. “El tobogan que tenim a la piscina d’estiu va sortir dels Pressupostos Participatius dels Infants, i també la web d’aplicació de serveis municipals de la via pública. Els nens i nenes tenen una visió molt més positiva perquè volen millorar el seu poble sense cap més filtre”, ha explicat l’alcalde.
Així, com és habitual en els processos democràtics, una vegada els alumnes duen a terme les votacions, “les propostes han de passar el filtre de què sigui possible, i que entri dins del pressupost. Tot i així, a vegades hi destinem més diners si creiem que és oportú perquè ha estat molt demandada la proposta, com és per exemple el cas del tobogan de la piscina d’estiu. Una vegada passats aquests filtres, en pocs mesos coneixerem quina ha estat la proposta guanyadora, i, per tant, la que es durà a terme”, ha remarcat Fonollosa.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Per la seva part, la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Sòria, ha valorat molt positivament aquestes jornades, en què els més petits poden dir la seva. “Hi ha propostes de via pública, d’educació, també demanen fer un cicle de cinema infantil, millores de parcs i escoles. Els infants de Martorell comencen a exercir el seu dret a vot quan fan quart de primària, i ja el continuaran tenint, ara amb els pressupostos dels infants, després el dels adolescents, i després dels adults”.
“Per ells, és tota una novetat i un esdeveniment entendre què vol dir una votació democràtica: són totalment lliures d’escollir i votar qualsevol proposta que creguin més convenient, sabent que les més votades seran les que es duran a terme. A més, cal destacar la feina que fan els membres del Consell d’Infants, explicant a la resta què és el que vol dir formar part activa d’aquests Pressupostos Participatius”, ha afirmat Sòria.
Àngels Sòria, regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació
La regidora, a més, ha destacat que Martorell, a banda de tenir un Consell Municipal d’Infants, és també Ciutat Amiga de la Infància, i això comporta que “el nostre municipi realment valora els nens i nenes, perquè són el nostre futur”. “Hem de posar tots els nostres esforços amb ells perquè en uns anys tinguem una població més formada i participativa, i que ells siguin conscients i corresponsables de la implicació ciutadana a Martorell”.
Àngels Sòria, regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació
Entre les propostes que han proposat els infants, hi ha la de crear més espais per jugar a bàsquet i millorar els que hi ha; remodelar el parc i la pista del barri Font de la Mina; dur a terme jornades esportives a les escoles, jocs interactius, i activitats de bosc vertical; comprar materials pedagògics, creatius i cooperatius per a les activitats del programa Martorell Educa 360; i realitzar petites millores a les instal·lacions del Pavelló Municipal, i a l’espai de lleure de la piscina d’estiu.
A més, també han suggerit instal·lar cendrers als carrers i millorar les voreres malmeses; dur a terme una campanya per millorar el reciclatge i la reutilització, així com el reaprofitament del menjar sobrant de les escoles; fer un espai per a grafitis que sigui sostenible i reutilitzable; activitats puntuals de patinatge sobre rodes; carrils bici i per a patinets al voltant dels rius Anoia i Llobregat; pistes de bàsquet i futbol d’entrada lliure el cap de setmana, i millores als parcs de Martorell.
Finalment, també han posat sobre la taula la possibilitat de dur a terme un camp de vòlei platja; activitats esportives d’interior per educar en la salut i la cura del cos dins del programa Martorell Educa 360; equipar les escoles amb materials per a la projecció audiovisual; dur a terme un cap de setmana de jocs aquàtics a la piscina d’estiu; fer espais per a infants de 10 a 14 anys als parcs; il·luminar els parcs; pintar els edificis municipals de Martorell que ho necessitin; dur a terme cicles d’espectacles (teatre, dansa, circ…) per a infants de 10 a 12 anys, i realitzar una campanya contra l’abandonament i el maltractament dels animals de companyia.