Multitudinària presentació de la novel·la ‘La germana gran’ del martorellenc Jesús Lana

3985
Presentació 'La germana gran' de Jesús Lana
Presentació 'La germana gran' de Jesús Lana

La sala polivalent de la Biblioteca Martorell mai no s’havia vist tan plena en una presentació literària. Jesús Lana (Martorell, 1966) ha aconseguit congregar-hi un centenar de familiars, amics i lectors que, aquest dijous, no s’ha volgut perdre l’estrena a casa de La germana gran, novel·la guanyadora del Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

La germana gran, primera experiència literària de Jesús Lana, explica la història d’una jove turista americana que fuig de Kentucky (EUA) i viatja a Barcelona per tal de buscar les arrels de la seva àvia catalana. Només arribar-hi li roben una relíquia familiar. Sola i perduda a la ciutat, coneix un periodista a l’atur que s’ofereix a ajudar-la en la recerca. De seguida, però, començarà a descobrir-se que ni tot ni tothom és ben bé el que sembla. A la novel·la, “tots els personatges carreguen alguna culpa i volen redimir-se”, s’hi barregen molts sentiments en una mateixa trama “relacions familiars, les ambicions personals o la venjança”, ha dit.

Jesús Lana, autor 'La germana gran'

Amb la complicitat de la seva dona, Olga Folqué, presentadora de l’acte, l’autor ha confessat com “la crisi dels quaranta” el va fer topar amb l’escriptura per casualitat i apuntar-se a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, on hi va estudiar quatre anys. “Amb ajudes externes, empentes i rodolons m’hi vaig llençar i vaig trobar-hi un món que m’ha agradat molt i m’ha donat molta estabilitat”.

Jesús Lana, autor 'La germana gran'

Premi El Lector de l’Odissea

Prou bé li va resultar l’experiment a aquest actuari d’assegurances, Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, ja que la novel·la va ser guardonada el 2016 amb el Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, dotat amb 10.000 euros i la publicació de l’obra per RBA-La Magrana. “Encara estic una mica superat per l’èxit. He pogut descobrir tot el procés d’edició i publicació d’un llibre, però el millor són les bones sensacions que estic rebent dels lectors. Aquesta experiència no es paga amb res i t’omple molt”.