‘Quan parles fas màgia’, una exposició sobre el Voluntariat per la llengua

802
'Quan parles fas màgia'

L’exposició Quan parles fas màgia es pot veure al vestíbul del Complex Educatiu Torrent de Llops fins l’11 de novembre. Forma part d’una campanya del Voluntariat per la llengua (VxL), un programa de la Secretaria de Política Lingüística que desplega territorialment el Consorci per la Normalització Lingüística. A partir de la metàfora de la màgia, la mostra vol animar les persones a afegir-se a aquest programa d’enriquiment lingüístic, cultural i personal que no ha parat de créixer des de la seva creació, el 2003.

Andreu González, responsable del Servei Local de Català (SLC) de Martorell, comenta que “s’hi explica de forma entenedora en què consisteix el programa VxL, que pretén que les persones catalanoparlants ajudin els nous catalanoparlants a expressar-se en català, i que les persones que tenen poques opcions de parlar el català el puguin fer servir en un entorn còmode”. La mostra compta amb testimonis de participants en el VxL que expliquen com els ha estat d’enriquidor participar-hi.

Andreu González, responsable SLC Martorell

Els plafons de l’exposició presenten diversos aspectes del programa. ‘La màgia del voluntariat’ ens presenta el programa, tant des del punt de vista de la pràctica del català com de la descoberta d’altres persones: un projecte en què tothom guanya. ‘La màgia de la llengua’ mostra la capacitat que té per transformar lingüísticament els seus participants i destaca el vessant cohesionador i més social del programa.

‘Parelles encantades’ exposa els requisits que calen per formar part d’una parella i en presenta les dues modalitats: la virtual i la presencial. ‘No tot és per art de màgia’ mostra les dimensions organitzatives del programa i la xarxa de professionals i recursos que en garanteixen la qualitat.

‘Complicitats màgiques’ presenta el suport al programa mitjançant la col·laboració d’establiments i entitats i l’organització d’activitats socioculturals. ‘Apunta’t a la fórmula màgica’ és una invitació a formar part del programa, a més de presentar-ne les xifres.

Andreu González, responsable SLC Martorell

El VxL es pot fer en modalitat presencial o virtual, cal ser major d’edat per participar-hi i demana un mínim d’una hora de dedicació setmanal durant 10 setmanes. Ha format arreu de Catalunya més de 150.000 parelles lingüístiques. A Martorell se n’han fet 18 edicions i s’han constituït més de 500 parelles. Enguany se n’han format 51, entre virtuals i presencials.

La inauguració de la mostra tindrà lloc el 2 de novembre al vestíbul del Complex Educatiu (c. de Josep Tarradellas, 11) i comptarà amb la presència del director del Centre de Normalització Lingüística de Ca n’Ametller, Marc Piera, i l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.