Ricard Garcia, nascut a Sant Llorenç d’Hortons (1962) i veí de Martorell, ha guanyat el 26è Premi Mercè Marçal, convocat pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell, amb el poemari Les hores ferides. Garcia, filòleg, escriptor i professor d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i Batxillerat, s’hi va presentar sota el pseudònim Sebastià G. Llorenç.
L’acte de lliurament del premi, convocat pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell en memòria de la poeta Maria Mercè Marçal, es va fer el passat 1 de març al Palau Margalef de Torregrossa (Pla d’Urgell), amb la participació de més de 300 persones. Hi va assistir la consellera d’Educació, Anna Simó, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el president de Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau.
Les hores ferides “és un llibre on reflexiono molt sobre el dolor que ens queda en els moments que són difícils per les absències. A mida que ens fem grans, anem acumulant absències que sovint són doloroses i hem d’aprendre alguna cosa de tot això. La reflexió és sobre com sobrevivim a aquestes absències i com ens enfrontem al final de nostra vida, com l’hem de viure”, explica Ricard Garcia al programa Martorelletres de Ràdio Martorell.
El poeta afegeix que cal “veure que el que ens ensenyen les absències és la nostra pròpia finitud. No som éssers eterns, tot i que se’ns vulgui vendre una mena d’eterna joventut, actualment. Això ens fa tocar de peus a terra i veure que hi ha un moment en què tot s’acaba. Hem de saber viure aquest moment”.
La mort és un tema complex que Garcia ja tractava al seu llibre anterior, La llum més alta. Ara, a Les hores ferides, “he volgut aprofundir-hi, parlar-ne obertament i plantar-li cara sense dramatisme, entenent que és un cicle natural i normal. Igual que veiem normals els cicles en els altres essers vius, els animals o les plantes, per què no ho hem de fer en el cas de les persones. Intentant pensar que això és el que ha de ser, el que forma part del cicle de la vida”.
Per Garcia, “afrontar la mort ens ajuda a viure el present amb més calma, més serenitat i, fins i tot, amb més alegria. No som propietaris de res. Nosaltres estem aquí, tenim una missió, la complim i després ens seguiran d’altres. Això també ens fa pensar en la necessitat imperiosa d’acumular i acumular que sembla que tinguem ara, i que és absolutament innecessària”.
El jurat del 26è Premi Mercè Marçal va estar format per Àngels Marzo, Jordi Pàmias, Jaume Pont, Joan Cornudella i Ramon Rubinat. L’obra serà publicada per Pagès Editors, a principis d’hivern d’aquest anys, dins de la col·lecció La Suda. El guardó està dotat amb 3.000 euros que corresponen als drets d’autor de la primera edició.