L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord ja ha activat la segona temporada de l’Art de Cuidar-te, un projecte comunitari que té com a objectiu fer una proposta de canvi de paradigma en el sistema d’atenció a les persones, on s’atenguin amb serveis la dimensió afectiva d’aquestes. Ho fa en col·laboració amb l’Aula de Teatre i l’Associació d’Artistes Plàstics, i amb el suport de l’Ajuntament de Martorell.
El projecte s’ha ampliat aquest curs i ha passat de tres activitats a cinc, incloent un curs de mindfullness i un de ioga als que ja es venien fent relacionats amb el teatre, l’art i la ceràmica. Tots i cadascun disposen d’un sistema d’inscripcions, sessions setmanals i un preu de 10 euros mensuals.
El projecte posa èmfasi en la importància de cuidar els aspectes emocionals i relacionals com a motor de transformació de les situacions que visquin. Un instrument de prevenció de la salut mental a través d’un circuit d’activitats que utilitzen l’art com a mitjà de treball.
El programa ‘Gent amb entitat‘ de Ràdio Martorell ha entrevistat la presidenta de l’Associació, Maite de Amo, i la coordinadora Marta Escorigüela, i tot seguit reproduïm aquesta conversa:
Marta, què és l’Art de Cuidar-te?
ME: És un circuit d’activitats per crear espais de benestar i de cura personal, on posem l’èmfasi en la relació i la cura de les persones. També són espais de relació, que creen xarxa per compartir moments ara que tots hem viscut situacions d’aïllament molt importants i en el que és imprescindible que hi hagi espais per crear xarxa.
Una mena de pausa en el dia a dia de la gent?
ME: Es tracta de tenir un espai per a un mateix, per parar del dia a dia i de l’estrès i dedicar-se a fer mindfullness, a revisar-se i a mirar-se i saber en quin punt ens trobem. I desconnectar. Ho fem en un format semblant a un centre cívic, proposant activitats amables en les que s’hi està a gust i on cadascú nota que s’està cuidant a sí mateix i que es disposa d’una estoneta per a un mateix. I no només per actuar sobre un problema, sinó per crear espais de prevenció a nivell de salut.
Aquest és el segon any de ‘l’Art de Cuidar-te’. Com està anant?
ME: L’any passat vam començar i va ser difícil, però aquest any la resposta ha sigut brutal i tenim vinculades més de 50 persones al projecte. La resposta i les ganes de la gent de formar-ne part han estat genials. Hi ha una necessitat real.
Així doncs la noteu més, la necessitat, en el moment present?
ME: Ara mateix hi ha un boom de persones que necessiten el nostre suport perquè els serveis públics es troben saturadíssims i sentim que està arribant a l’entitat molta gent que es troba en una situació molt delicada.
Per tant, us sentiu un complement important?
MD: Sí. M’agradaria recalcar que nosaltres oferim un complement. La psicofarmacologia i la teràpia psicològica que ofereix el sistema sanitari és necessari, i una cosa no és excloent de l’altra. Juntes porten cap a la recuperació. És omplir la mirada, sense treure la feina a ningú, sinó unir forces cap a la millora i el benestar general de la gent.
Ara ens adonem més de la importància de cuidar la salut mental?
MD: Se n’està parlant més. En aquest sentit hem avançat més perquè està en el boca-orella, i és més fàcil parlar-ne. Hem avançat una miqueta en la visibilitat i això fa que la gent demani més ajuda, I amb la pandèmia estem desbordats i rebent sol·licituds d’acompanyament que abans no havíem tingut. És conseqüència del que hem viscut, i ho estem notant i pagant.
ME: A nivell de model social hi ha una crisi important i encara no sabem el que vindrà, i com a model social hi ha molta gent que s’està quedant pel camí perquè no hi ha suficient cura de la gent ni de les xarxes de suport.
Enguany heu incorporat dues activitats: ioga i mindfullness. Com han encaixat entre els usuaris?
MD: Les dues activitats van molt de la mà, han tingut molt bona rebuda i els grups estan plens. El mindfullness es fa tots els dimarts de 18.00 a 19.15h al Centre Cultural, i comporta prendre consciència del moment present, del que ens està passant i de tots els pensaments, les emocions i les sensacions corporals que tenim. Suposa anar cap endins i prendre consciència amb tot el teu món interior, trencar la necessitat contínua d’estímuls de buscar el plaer, metes i objectius i aturar-se. És un treball interior molt potent que es fa, d’autoconeixement. Està tenint molt bona rebuda, el grup està ple i funciona molt bé i estem molt contents de poder-ho fer, perquè és una oportunitat d’apropar aquesta tècnica a la població d’una manera molt assequible i propera.
Com vau decidiu fer el taller de ioga?
ME: L’any passat vam començar l’Art de Cuidar-te amb temes molt més creatius, relacionats amb l’art, amb el teatre i la ceràmica, i vam pensar que estava una mica coix en oferir aquests espais més d’autocura i de creixement personal. Com a entitat, ja portem anys d’experiència fent sessions de mindfullness amb diferents grups, i el ioga també es va convertir en una de les activitats estrella, amb una sessió feta al carrer que va anar molt bé. Vam decidir traslladar-ho a tothom, obrir les activitats i que més gent se’n beneficiés.
Ja heu començat a desplegar totes les activitats? Quina durada té el projecte i les activitats?
MD: Han començat ara a l’octubre i duraran fins al proper juny. Per tant, tenen la durada d’un curs i es fan un cop la setmana, amb tot el que implica a nivell relacional entre els participants. Pensem que hi ha molta gent aïllada i que aquesta és l’oportunitat d’obrir-se.
ME: Cal afegir que són inscripcions trimestrals, perquè potser algú vol provar i decidir si vol continuar.
Hi ha altres col·lectius o entitats que prenen part en l’Art de Cuidar-te?
ME: Es fa un treball en xarxa amb l’Associació d’Artistes Plàstics i l’Aula de Teatre. Com que ja tenim una trajectòria com a associació, hem anat trobant gent maca pel camí, persones que ja en el seu moment van creure en el projecte i que van obrir-lo a tothom. És el cas de la Conxi Rubio dels Artistes Plàstics, que és la professora de ceràmica, i ara estem treballant també amb el Pere Borrell i la Maria Coll, de l’Aula de Teatre. Creiem que aquest és el camí: establir relacions amb entitats que treballen com nosaltres i analitzar què podem aportar-nos mútuament.
MD: La idea és poder créixer, fer més xarxa i unir forces en benefici de tothom i del benestar general.
I teniu pensat obrir-ho a més entitats?
ME: Si hi ha alguna altra entitat de territori que creu que pot oferir un altre tipus d’activitat que comparteixi la mateixa filosofia, doncs endavant, perquè així arribarem a més gent i serà més divers. I això està molt bé.
Si hi ha gent que ara mateix llegeix que esteu fent aquests cinc cursos i s’hi vol apuntar, encara hi és a temps?
ME: A nivell de places, pel que fa al grup de teatre encara hi pot entrar algú. Al Mindfullness hi ha disponibles encara un parell de places, i alguna a ceràmica, ioga i l’art de riure. Pensa que l’acollida ha sigut molt bona i que el tastet del Roser va ser un èxit. La gent va venir a provar i d’aquí vam fer inscripcions. Ara estem fent llistes d’espera, però recomanem a la gent que no es desanimi, que igualment truqui i parli amb nosaltres per informar-se.
A qui van dirigits, aquests cursos de l’Art de Cuidar-te?
ME: Van dirigits a majors de 18 anys i que estiguin en un moment personal en el que sentin que tenen ganes de comprometre’s a relacionar-se i a dedicar-se un temps per a ells mateixos. Poden trucar a l’entitat i els informarem.
Com s’ha de contactar?
ME: La part de gestió la portem des de l’associació i poden trucar al 93 774 33 07 i preguntar per la Marta o la Sandra, o passar pel nostre local del carrer de la Verge de la Mercè número 7 les tardes de 15.00 a 19.00h.