L’entitat Solidança va impartir, el 5 i 27 de maig, tres sessions de la xerrada ‘Què hi ha darrere la roba que llencem?’ a l’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Joan Oró. A més, els dies 1 i 2 de juny també va organitzar sis tallers per als alumnes de 4t i 5è de Primària de l’Escola Juan Ramón Jiménez. La finalitat de les sessions és sensibilitzar els alumnes sobre els beneficis del reciclatge de la roba utilitzada, conscienciar dels impactes de la producció de roba i el seu abocament al medi ambient.
A aquestes sessions cal afegir que els més petits van fer llibretes amb teles i materials reciclats, que van confeccionar una motxilla a partir d’una samarreta i que es va instal·lar al centre educatiu una gàbia o contenidor per facilitar la recollida selectiva a les famílies. Tot plegat, un compendi de tallers i propostes que s’inclouen dins del catàleg d’activitats i programes que l’Ajuntament de Martorell ofereix als centres educatius.
“És imprescindible generar hàbits entre els alumnes, enfocats en la prevenció, la reutilització, la recuperació i el reciclatge dels residus i la gestió posterior que es genera a partir de la roba i el tèxtil de la llar”, explica Anna Soler, tècnica de medi ambient a Solidança.
Anna Soler, tècnica de medi ambient de Solidança
Des de fa més de 17 anys, l’Ajuntament té un conveni amb Solidança, la Fundació Un sol món i AIRES per al desenvolupament del Programa Roba Amiga. Aquest programa es basa en la col·locació de contenidors per a la recollida de roba usada a la via pública, i persegueix tant “la creació de llocs de treballs d’inserció sòcio laboral de col·lectius en risc d’exclusió (drogodependents o aturats de llarga durada), com la recuperació i la correcta gestió del residu tèxtil per evitar que aquest material vagi a l’abocador”, comenta Anna Soler.
Dins dels contenidors taronges s’hi pot llençar des de roba usada o roba de llar fins a complements, sabates i bosses de mà. Una part d’aquest residu tèxtil es destina a donacions i projectes de cooperació, mentre que una altra va cap a l’exportació responsable o les més de 20 botigues solidàries repartides per tota Catalunya. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, l’any 2019 es va generar una mitjana de 21,6 kg de residus tèxtils per habitant i any, però només es recull l’11,2% d’aquest total.
Anna Soler, tècnica de medi ambient de Solidança
Durant l’any 2020, quatre persones derivades de Serveis Socials van realitzar un itinerari d’inserció amb Solidança i dues més es van formar en alguns dels seus cursos. Normalment, de mitjana, al nostre poble es recullen 75.549 kg de roba a l’any en els 13 contenidors disponibles, sent el rendiment mitjà de cada contenidor d’uns 6.118 kg.
Aquests contenidors s’ubiquen, a Martorell, en els següents punts: Carrer Josep Servat, 2; Plaça de Pere Teixiné (Carrer de Josep Irla, 35); Pl. del Vi (Carrer Pintor Fortuny, 4); Carrer de Cervelló, 5; Av. Fèlix Duran i Canyameres, 2 (Guàrdia Civil); Pàrquing El Vapor (Carrer Revall); Carrer Sant Esteve Sesrovires, 1; Passeig Catalunya, 9 (amb Carrer de Montserrat); Deixalleria municipal; Carrer del Mur, 67; Av. Pau Claris,24; Av. Francesc Batllevell i Carrer Josep Irla, 71 (Caprabo).