Tarruell: "He escrit sobre la Xina perquè és fascinant, poc coneguda i molt contrastada"

1141

La professora i cooperant Conxita Tarruell va presentar aquest dimecres a la sala d’actes de la Biblioteca Martorell el llibre titulat Viatge a la Xina. En aquesta obra, la cinquena de l’autora en temàtica de viatges, hi plasma la visió tant de famílies catalanes que han adoptat infants xinesos com de xinesos que viuen a Catalunya.

Viatge a la Xina Estirant del fil vermell de l’adopció de les nenes (Pagès Editors, 2014) recull en els primers quatre capítols les experiències de viatge de l’autora durant un mes a aquest país i, en el cinquè i darrer, hi inclou la visió de vint persones sobre el país. Entre elles, hi figura l’experiència de quatre famílies catalanes que han adoptat nenes xineses, però també de gent que hi ha fet viatges de llarga estada, els que hi són per feina i algun xinès que viu a casa nostra. Una obra que, com explica Tarruell, “he fet en dos anys: l’any abans de marxar, el mes d’experiència i un any posterior per escriure tot allò apuntat al quadern de viatge. De moment, ha tingut una molt bona acceptació a Catalunya i les Balears”.

Tarruell explica que la Xina “és, tant per a mi com per a la gent entrevistada, un país fascinant, de grans contrastos i que coneixem molt poc, perquè és molt difícil d’interactuar amb els seus habitants. Sorprèn la gran diferència de vida que hi ha entre les àrees rurals, que viuen molt primitivament, i les grans ciutats, que poden arribar a ser més modernes que algunes grans capitals occidentals com ara Nova York”.

El llibre també recull exemples d’un segon gran contrast territorial: “el de les grans ciutats, que contenen barris tradicionals en els quals hi ha gent que surt al carrer en pijama”.

Apassionada dels viatges solidaris

Aquesta és la cinquena obra que escriu la professora sabadellenca que ha viatjat a gairebé una vintena de països d’Amèrica, l’Àsia i l’Àfrica tot practicant un turisme responsable, cooperant en projectes i rutes solidàries, en propostes de diàleg interreligiós, en intercanvis escolars i en accions de diverses ONG. El 2008 va escriure el seu primer llibre Viatjar com a transformació personal. Una experiència a l’Amèrica Llatina. Després, ha publicat sobre Etiòpia, Cuba, la ciutat de Chicago i la Xina. Tot just ara acaba d’editar un sisè treball, titulat Seguint el rastre de Nelson Mandela. Un viatge per Sud-Àfrica.