Toni Albiol puja al podi amb un tercer lloc al campionat d’Espanya de sommeliers

765

El director tècnic, gerent i sommelier de l’Enoteca Divins de Martorell, Toni Albiol, va pujar al podi del 28è Campionat d’Espanya de Sommeliers, celebrat els passats dies 19 i 20 d’abril al recinte d’IFEMA, a Madrid. Albiol havia aconseguit el passaport per a la cita gràcies a ser Millor Sommelier de Catalunya el passat 20 de març. La tercera posició li garanteix tornar l’any vinent al certamen d’àmbit estatal.

Albiol va pujar al podi acompanyant el primer classificat, el madrileny Álex Pardo del restaurant Coque (Madrid), i el segon, que va ser el cordovès Manuel Giménez. Un certamen que per al sommelier martorellenc “es va decidir per detalls. El jurat va haver de deliverar molt fins a prendre la decisió”.

Confessa estar “content perquè abans de sortir de casa hagués signat aquest tercer lloc”, tot i que un cop allà, sempre cal aspirar al màxim. Va sentir que arribava a la cita “molt bé, fort, preparat, i fent una bona final”.

Toni Albiol, sommelier de l'Enoteca Divins

La competició per triar el millor sommelier espanyol es va iniciar el dimecres 19. Els 28 aspirants es van sotmetre “a una prova escrita de 60 preguntes en una hora i mitja, a un tast a cegues i endevinar dos vins i un producte i fer-ne tota la metodologia de tast, amb l’anyada, la varietat i la procedència”.

Toni Albiol, sommelier de l'Enoteca Divins

Albiol va fer el millor examen i el dia següent va conèixer que era un dels 10 finalistes -millorant la seva participació de l’any passat, quan va ser onzè-. El passi li garantia “tornar a participar al campionat d’Espanya sense necessitat de fer podi al de Catalunya”. El sommelier destacava també que 4 dels 10 finalistes eren catalans.

A la final, els aspirants van haver de reconèixer quatre vins blancs a cegues. “Vam haver de fer-ne la descripció oral de cadascun, un dels quals en anglès”. També van identificar ingredients d’un còctel, fer una presa de comanda, una prova de decantació d’un vi, identificar una carta errònia, endevinar el contingut de 10 imatges relacionades amb el món del vi. El colofó, com explica Albiol, va ser “servir una ampolla de cava Magnum en 17 copes de cava en 2 minuts, aconseguint que hi hagués la mateixa quantitat a les copes i que no sobrés gens de cava a l’ampolla”.

Toni Albiol, sommelier de l'Enoteca Divins

Albiol confessa “estar molt satisfet, perquè des del 2012 que no sabia què era estar al pòdium i aquest any ho he fet per partida doble en menys d’un mes”, i afegeix que “és el resultat de molta feina i molta dedicació, ja que porto quatre mesos de preparació per al campionat de Catalunya i un darrer mes per al d’Espanya”.

Toni Albiol, sommelier de l'Enoteca Divins

Albiol porta 30 anys dedicat a aquest ofici i 27 afincat a Martorell amb el seu establiment, l’enoteca Divins, a la plaça de Joan Serrats 7. Aquest guardó el motiva “a tornar a presentar-m’hi l’any vinent i intentar guanyar, i a seguir treballant, afegint més cursos, tasts i activitats a l’enoteca i fent més difusió de la cultura del vi a la comarca”. Afegeix sentir-se sent molt orgullós de portar el nom de Martorell arreu de Catalunya i d’Espanya.