Torras: “La COVID-19 afectarà menys del previst l’ONG. El projecte de Kenya és a dos anys”

1127
Mans Mercedàries. Xerrada del 23è Camp de Treball
Mans Mercedàries. Xerrada del 23è Camp de Treball

La irrupció del coronavirus afectarà menys del previst el darrer projecte de l’ONG martorellenca Mans Mercedàries d’ampliar una escola a Kenya. La seva responsable, Montserrat Torras, recorda que el pla “és de dos anys”, i que tot el que ara s’aturi es reprendrà el 2021. L’entitat ja va avançar diners i material humanitari el passat hivern i les obres continuen. L’estada dels voluntaris aquest estiu sí que pot perillar.

El 26è Camp de Treball es dedica a l’ampliació de l’escola Kindergarten Academy School Lutgarda al barri d’Ongata Rongai a Nairobi, la capital keniana, i es va originar el 2016, quan l’ONG va construir aules, pati i exteriors d’un centre d’educació infantil. Ara es preveu que, en dos anys, sigui també escola de primària i que creixi en dues plantes.

Malgrat les dificultats actuals, el projecte continua perquè Mans Mercedàries va avançar part dels diners a finals d’any: “Al novembre i desembre, que és l’estiu d’allà, és quan s’aturen les classes”, diu Montserrat Torras. Així, “al gener es va acabar el primer pis i part del segon i van començar les classes d’infantil com estava previst. Les obres no s’aturen”.

Montserrat Torras, responsable de Mans Mercedàries

La cooperant agraeix les administracions locals que han avançat les subvencions anuals: “L’Ajuntament de Martorell ja l’ha ingressada i n’estem molt agraïts. Els diners són a Kenya per acabar el segon pis el curs vinent. Vam ser previsors i al febrer ja havíem preparat tots els equipatges i l’ajuda humanitària, amb el suport de la Regidoria de Cooperació”.

Conclou que “la crisi ens ha afectat, però menys del previst si el projecte hagués estat d’un sol any. El que no fem aquest 2020 ho acabarem el 2021. Els diners arribaran exactament igual, potser amb una mica d’endarreriment”.

Montserrat Torras, responsable de Mans Mercedàries

 

S’ajornen algunes activitats solidàries

Part dels diners previstos ja s’han enviat, provinents d’actes solidaris des de la tardor passada i fins aquest febrer. Tot i així, la crisi sanitària ha paralitzat les activitats benèfiques: “No les anul·lem, les posposem. El concert de Halldór Már es farà, probablement, al setembre, i el de la Big Band de l’Escola de Música, a la Fira vinent”.

També s’ha interromput part de l’activitat de les guardioles solidàries als comerços –excepció dels d’alimentació i primera necessitat-, però Torras confia que “al juny, amb la possible reobertura de botigues, recollim, fem recompte i enviem més diners cap allà”.

Montserrat Torras, responsable de Mans Mercedàries
L'equip de voluntaris per al proper Camp de Treball segueix a l'espera per poder viatjar a Kenya aquest estiu
L’equip de voluntaris per al proper Camp de Treball segueix a l’espera per poder viatjar a Kenya aquest estiu

El Camp de treball a l’estiu, en perill pels visats

La part que més perilla és l’estada dels voluntaris al camp de treball, al juliol: “Està en stand by, però ni molt menys cancel·lat”. L’interrogant més gran “és el visat per viatjar, no ho podem decidir nosaltres”. Depèn dels governs d’Espanya –si obre fronteres i permet volar-; de Kenya –que ara té les tancades per precaució- i de Qatar –escala del viatge-.

Contactats amb l’agència de viatges que tramita els vols, se’ls ha informat que “Kenya i Qatar obriran fronteres, però que Espanya o Itàlia tindran dificultats per tenir visats, per la gravetat de la seva crisi sanitària”. Afegeix que, per si de cas, “ho tenim tot a punt, fins i tot el calendari de vacunació. Si ens donen el visat, viatjarem. I si no hi anem aquest estiu, serà el vinent per acabar el projecte amb els mateixos voluntaris”.

Montserrat Torras, responsable de Mans Mercedàries
22è Camp de Treball a l'escola Kindergarten de Nairobi (Kenya)
22è Camp de Treball de Mans Mercedàries a l’escola Kindergarten de Nairobi (Kenya)

El coronavirus a Kenya

Actualment, aquest país africà i els seus veïns viuen amb una relativa normalitat la pandèmia: “A Angola, Kenya i Moçambic, països on tenim projectes, s’han tancat les fronteres. Però és per prevenció, ja que la COVID-19 quasi no hi ha arribat”. Torras reflexiona que “mentre el primer món ha demostrat ser vulnerable i demana de genolls que s’acabi aquest horror, a l’Àfrica les grans preocupacions són unes altres. Al nord de Moçambic els jihadistes han assassinat més de 900 persones a les aldees els darrers dies”.

Montserrat Torras, responsable de Mans Mercedàries

Torras espera que quan la crisi del coronavirus s’acabi “siguem més solidaris amb un tercer món que seguirà patint gana, epidèmies i guerres”.