Aquesta setmana s’ha iniciat una nova campanya d’excavacions al jaciment de Santa Margarida, que es tancarà 21 de juliol. En la present edició, una vintena d’universitaris, continuaran indagant en les activitats de vida a l’Edat Mitjana de l’enclavament arqueològic.
El vicepresident del Centre d’Estudis Martorellencs, Alfred Mauri, explica que l’objectiu es seguir “investigant els vestigis de cases i superposicions del segle XV que van localitzar a les excavacions passades i que tenen diverses seqüències històriques. Els treballs també continuaran al reg per tal de determinar la seva finalitat que podria estar relacionada amb alguna activitat productiva vinculada a la canalització o a la definició d’un punt de circulació”.
Alfred Mauri, vicepresident CEM
Al llarg de tres setmanes, un equip de 22 estudiants procedents de diverses universitats catalanes i de l’estat espanyol, juntament amb els vuit integrants de l’equip de recerca que lidera el projecte, donaran continuïtat als treballs d’excavació arqueològica que es porten a terme a Santa Margarida des de 1972, dirigits per l’equip del Centre d’Estudis Martorellencs.
La presidenta de l’entitat, Rosario Navarro, remarca que els interessa que les excavacions “tinguin una certa continuïtat entre els estudiats i llicenciats o graduats que volen contribuir en la recerca del jaciment. Un jaciment de referència al país”.
Rosario Navarro, presidenta CEM
Coincidint amb la campanya d’excavacions, el Centre d’Estudis Martorellencs ha programat diverses activitats pel 20 de juliol, a les 19.00h. Primerament, es farà la jornada de portes obertes, que consistirà en una visita comentada al jaciment i una xerrada a l’aire lliure amb el títol Gent de Santa Margarida. 1500 anys de vida al descobert. També es presentarà el numero 6 del butlletí del CEM Apunts, on es publicaran els resultats de l’excavació de 2017.
Alfred Mauri, president CEM
Santa Margarida és un jaciment arqueològic de referència per la seva contribució al coneixement del llarg període cronològic que s’hi troba representat, des del segle IV fins a l’actualitat, alhora que una autèntica escola d’arqueòlegs per on ja han passat diversos centenars d’estudiants participant en les campanyes anuals d’excavació. Des de 2013 forma part dels jaciments de pràctiques per als estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb les quals hi ha signats convenis de col·laboració. El finançament del projecte córrer a càrrec del CEM, l’Ajuntament de Martorell i la Generalitat de Catalunya.