Xavier Fonollosa: “Els mestres teniu el futur d’aquest país a les vostres mans”

2407
Inauguració curs escolar 2017-18
Inauguració curs escolar 2017-18

Més de 5.000 alumnes iniciaran el curs escolar dimarts vinent a Martorell. L’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat el paper fonamental dels mestres que els acompanyaran en obrir-se camí cap al futur. Ho ha fet a l’acte inaugural del curs 2017-18 que ha tingut lloc aquest dijous a El Progrés. L’acte ha incorporat un reconeixement als docents que es jubilen i al qui porten 25 anys de servei a Martorell, així com la intervenció de Josep Castillo, professor de la Universitat de Vic.

“Des de l’Ajuntament de Martorell posem els cinc sentits en l’ensenyament. Per nosaltres els mestres són molt importants perquè forgen la personalitat. No només transmeteu coneixements, que també, sinó actituds i valors. El futur d’aquest país el teniu a les vostres mans i això és importantíssim. És la tasca més important que es pot fer, forjar el futur”, ha dit l’alcalde.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El batlle ha reivindicat la importància de seguir apostant per l’ensenyament, tot i les dificultats econòmiques. També ha reconegut que, de tots els professors que ha tingut durant el seu llarg procés d’aprenentatge, els qui més recorda són els d’Els Convents i l’Insitut Pompeu Fabra. “És una etapa cabdal per a les persones i vosaltres en sou una part molt important”.

La directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat, Núria Vallduriola, ha indicat que “aquest any ha estat diferent i especial, molt millor perquè comencem amb més recursos. Una bona notícia que segur que en els vostres centres heu sabut aprofitar. Heu guanyat com a professionals perquè teniu una hora menys de docència i també els centres en dotació. Els serveis educatius han augmentat la seva plantilla i han millorat les seves condicions, una situació que hem de celebrar tots plegats”.

Núria Vallduriola, directora Serveis Territorials d'Ensenyament Baix Llobregat

“Comencem un nou projecte i és important que totes les administracions estiguin d’acord. A Martorell, tenim la gran sort que ambdues administracions volem treballar de la mà i tenim el mateix objectiu: fer de Martorell una ciutat capdavantera en educació”, ha refermat.

Núria Canal, coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i regidora d’Ensenyament, ha expressat que “l’aposta de l’Ajuntament de Martorell serà seguir donant suport a la tasca de tota la comunitat educativa, i incrementar la carta de serveis per diversificar l’oferta d’activitats dedicada a alumnes i famílies. Això ens enforteix i potencia l’educació que volem tirar endavant. Treballarem intensament en la dotació de recursos i en la remodelació d’equipaments docents, fent intervencions a totes les escoles”.

Núria Canal, regidora d'Ensenyament
Josep Castillo, professor Universitat de Vic
Josep Castillo, professor Universitat de Vic

Lideratge educatiu per entendre el món

A l’acte hi ha intervingut Josep Castillo, professor del Departament de Pedagogia de la Universitat de Vic, amb una xerrada sobre el lideratge educatiu i la convicció l’escola que té sentit en el futur és l’escola on s’aprèn i experimenta per entendre el món, interactuar amb els altres i ajudar a construir-se a un mateix. “L’escola ha de deixar de ser un repositori d’informació i esdevenir un espai d’aprenentatge, on les activitats tenen per objectiu que els alumnes incorporin unes capacitats i habilitats que seran seves, sense mediacions. L’escola té sentit en tant que dóna eines per poder interactuar eficaçment i amb èxit en un món canviant i impredictible”, ha dit. Així l’aprenentatge “no consisteix en la repetició de coneixements tancats sinó en el domini de les capacitats que permeten continuar aprenent, afrontar els reptes que la vida pugui plantejar i construir una personalitat lliure, crítica i autònoma”.

Inauguració curs escolar 2017-18
Inauguració curs escolar 2017-18

Homenatge al professorat

El martorellenc Jordi Serra, més conegut com a Titu Cleques, pallasso creador de tallers per al desenvolupament personal, ha estat l’encarregat de presentar l’acte i cridar a l’escenari els professors homenatjats. Així s’ha donat la benvinguda a la nova directora d’Els Convents, Mònica Castaneda, i la de l’Escola Juan Ramón Jiménez, Àngels Saborit. També s’ha reconegut la tasca dels docents que porten 25 anys de servei a Martorell: Núria Pujol (Escola La Mercè) i Susanna Martínez (Escola Municipal de Música). Per últim, s’ha volgut agrair la dedicació dels docents que s’han jubilat: José Martín (Escola Juan Ramón Jiménez), Josefina Lladó (La Mercè), Eulàlia Sellés (El Pontarró), Roser Montserrat, Amàlia Rey i Míriam Torra (Institut Pompeu Fabra), Isabel Sánchez (EAP), Carme Pallarés (Escola Municipal de Música), i Isabel García (Escola Vicente Aleixandre), a qui els seus excompanys li han cantat una versió de la cançó Me gustas tu de Manu Chao.