L’estil de vida i els hàbits negatius en la dieta al món occidental són, segons estudis elaborats al Regne Unit, causa d’un increment de les malalties cerebrals greus i del fet que un 40% de la població en desenvolupi alguna en el futur. Per aquest motiu, l’Associació de Malalts d’Alzheimer i Altres Demències (AMA) Martorell va organitzar divendres a la Biblioteca la xerrada Nutrició i malaltia, dins el cicle Cuidar-te per cuidar. La conferenciant va ser Esmeralda Zaragoza, qui va explicar hàbits alimentaris saludables que poden relentir els efectes negatius i millorar la qualitat de vida de malalts i cuidadors.
Zaragoza és llicenciada en Farmàcia i Ciència i Tecnologia dels Aliments, titulada en Naturopatia i especialitzada en medicina natural. Va explicar que una dieta adequada “pot afavorir les funcions cognitives i endarrerir la degeneració neuronal en persones que pateixen demències, augmentant el seu benestar físic i emocional i el del seu entorn”.
Les pautes a seguir són “fer entre 3 i 5 ingestes al dia i consumir greixos poliinsaturats saludables -els Omega 3, 6 i 9-. De l’Omega 3 en trobem als peixos blaus i petits, a llavors com la chia o el lli i a fruits secs com les anous; l’Omega 6 és per exemple a l’alvocat i a l’oli d’onagre, i l’Omega 9, a l’oli d’oliva”. Per contra, va dir que cal “limitar els greixos artificials manipulats reduint el consum de margarines i bolleria, i també dels làctics. I si se n’ha de consumir, que siguin fermentats, com ara els iogurts”.
Esmeralda Zaragoza, farmacèutica i naturòpata
Pel que fa als hidrats de carboni, Zaragoza va apuntar que és millor “que siguin integrals i consumits en gra, i que evitem les farines refinades. Els hidrats han de constituïr un 20% de la dieta, i un 25% se l’haurien d’emportar les proteïnes”. Per això, va dir, “és fals que amb l’edat no convingui menjar-ne. Ajuden a la renovació cel·lular”. Finalment, l’especialista en medicina natural va aconsellar de seguir una piràmide alimentària “en la que les verdures i els olis vegetals verges són a la base, seguides de les fruites, dels fruits secs, de les llegums i cereals, del peix, aus i ous, de les carns i finalment de làctics i greixos manipulats”.
Esmeralda Zaragoza, farmacèutica i naturòpata
La conferenciant també va fer menció al llibre Alzheimer, sí se puede, que detalla a través d’un cas personal els beneficis de la reducció de l’ús dels carbohidrats, la introducció d’alguns suplements naturals i, sobretot, de l’oli de coco, a l’hora de relentir el deteriorament del malalt i millorar el seu benestar físic i emocional i també el d’aquells que el cuiden”.
Properes activitats de l’AMA
L’alcalde Xavier Fonollosa va presidir la sessió i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació Míriam Riera va presentar la conferenciant. El president de l’entitat, Jordi Lucas, va avançar que “el mes vinent serem a la Fira del Llibre i a la Fira de Primavera presentant un trencaclosques amb el nostre logotip que posarem a la venda per recaptar diners”. El 26 de maig, l’AMA Martorell celebrarà una xerrada i commemorarà el seu aniversari amb “un taller de musicoterapia per a persones amb demències”, i al juny tancarà el curs amb una xerrada sobre incapacitació legal del malalt des del punt de vista legal, mèdic i de seguretat. Lucas va concloure que “volem impulsar a l’abril un taller d’esbarjo i suport familiar per als cuidadors i un altre de teràpies de psicomotricitat i d’exercicis a través de la música per als malalts”.