Anna Bernadàs i Anna Calduch, noves ‘Stalkers’ promotores d’arts escèniques juvenils

449
Projecte Stalkers. D'esquerra a dreta, Anna Bernadàs i Anna Calduch

Les martorellenques Anna Bernadàs i Anna Calduch comencen la seva participació de dos anys al projecte ‘Stalkers‘. Un programa que impulsen des de 2019 diferents festivals d’arts escèniques de Catalunya, i que permet a joves de 18 a 25 anys conèixer el sector des de dins i participar activament en la programació al seu municipi. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell s’hi va adherir l’any 2021.

Bernadàs i Calduch prenen el relleu a Carles Alemany i Andrea Ruiz -primers Stalkers martorellencs, que van culminar la seva participació organitzant un ‘Escenari Secret‘ dins del darrer Festival Fem Dansa-. Les dues van estrenar-se el passat cap de setmana assistint al Festival Salmon, a Barcelona, i aquest matí han dissenyat un itinerari per a una visitant a Martorell.

Referit al Salmon, Calduch explica que “vam ser al Mercat de les Flors, on se celebrava. Hi vam veure diferents espectacles d’arts vives, que ens van obrir molt la mirada. Els tres dies vam participar en xerrades i vam conèixer l’organització, la part interna d’un festival i la comunicació. Va ser una experiència molt enriquidora i divertida”.

Anna Calduch, Stalker de Martorell

Les dues martorellenques es van trobar allà amb altres joves Stalkers d’arreu del país. “Ha estat una oportunitat de crear xarxa i de veure maneres de fer, de crear un sentiment de comunitat. La convivència és una altra cosa que ens ofereix el projecte”, destaca Bernadàs.

Anna Bernadàs, Stalker de Martorell

Les properes cites, quant a festivals, seran el Sismògraf d’Olot (19 al 21 d’abril), l’Eufònic de les Terres de l’Ebre (12 al 14 de juliol) i el TNT Terrassa (27 al 29 de setembre) abans de la trobada final d’any d’Stalkers el 30 de novembre.

Aquest matí han dissenyat una visita als punts més destacats de Martorell per a una persona visitant, la membre dels Stalkers Sílvia Zayas. “Li hem ensenyat La Vila, El Progrés, la Biblioteca Francesc Pujols, el Centre Cultural i la Nau#2 de Ca n’Oliveres”, explica Calduch. Ho han fet acompanyades dels tècnics Ricard Pardo i Alícia Zamora. L’alcalde Xavier Fonollosa també s’hi ha apropat per saludar-les.

Anna Calduch, Stalker de Martorell

Anna Bernadàs i Machado és psicòloga, formadora del Curs de Monitors en el Lleure, professora d’anglès i monitora del CAU de Martorell des de 2019. La possibilitat de ser una Stalker li va proposar “el professor de l’Escola de Música de Martorell Eloi López”. Posteriorment, va contactar amb l’anterior Stalker Carles Alemany i amb els tècnics municipals Alícia Zamora i Ricard Pardo. Li va semblar “una oportunitat molt enriquidora”.

Anna Bernadàs, Stalker de Martorell

De la seva banda, Anna Calduch Otón és graduada en Educació Infantil i té el títol de Mestra en Educació Primària per la UAB, a més d’haver cursat el 1r i 2n curs del Grau de Pedagogia. Actualment és monitora d’art i educació a l’escola del projecte Martorell Educa 360, i també ha estat monitora de casals d’estiu. Explica que “es va posar en contacte amb mi l’Alícia, em va proposar i em van fer una entrevista”. Diu que “estic molt contenta de participar, és una experiència molt diferent de la que m’enduré molts aprenentatges i contacte amb altres joves”.

Anna Calduch, Stalker de Martorell

Què és l’Stalkers’

L’Stalkers, dispositiu per a joves curadors, és un projecte protagonitzat per a joves d’entre 18 i 25 d’arreu del territori català interessats en les arts escèniques, que participen de la programació de diferents festivals d’arts vives actuals (Sâlmon, Sismògraf, Eufònic, FiraTàrrega i TNT). A través d’aquesta experiència comparteixen coneixements sobre curadoria, programació i models organitzatius en el camp de la gestió cultural.

Té una durada de dos anys: “En el primer fem una part formativa anant als festivals i mantenint xerrades per veure com funcionen per dins i per fora”, expliquen. Els acompanyaran diferents agents professionals del sector -programadors, artistes, comissaris, gestors, tècnics- amb la idea que aquests joves acabin participant activament en la programació cultural dels seus propis municipis.

Anna Bernadàs, Stalker de Martorell

En paral·lel, les dues Stalkers han preparat un formulari dirigit a joves de Martorell per a fer propostes de cultura a Martorell. L’objectiu és que expliquin què és el que volen i què necessiten en l’àmbit cultura i escènic, de cara a adaptar la proposta a les seves necessitats reals. De moment, una de les prioritàries que detecten Bernadàs i Calduch és “que hi hagi un espai de socialització, seguit de propostes de música i de cinema”.