‘Stalkers’ Martorell dissenya el nou ‘Escenari Secret’ del festival Fem Dansa

816
Escenari Secret 2022. 3D binaural de Nico Roig

En el marc del festival Fem Dansa de Martorell, el proper divendres 3 de novembre se celebrarà, a partir de les 20.00h, un ‘Escenari Secret’. És una activitat cultural, gratuïta i per a un número reduït d’assistents, en què es donen a conèixer nous formats escènics, i que té la particularitat de no desvetllar els seus continguts fins a l’inici. Aquest cop, la proposta ha anat a càrrec dels Stalkers Martorell, un grup de joves curadors de noves propostes culturals i arts vives.

El punt de partida d’aquesta activitat sorpresa serà la plaça de l’Església, a l’hora indicada. Per a participar-hi, caldrà fer la inscripció a entrades.martorell.cat i comprar les entrades al preu de 3 euros. Aquest import serà retornat sempre i quan s’assisteixi a l’acte.

Carles Alemany, que junt amb Andrea Ruiz és representant martorellenc dels Stalkers, anima tothom a participar-hi i destaca que “serà una experiència que valdrà molt la pena i que serà única, ja que només es farà una vegada i no la tornareu a veure mai”. Apunta que “no podem avançar gaire cosa sobre el contingut de l’espectacle perquè per això s’anomena secret, però el que sí que us podem dir és que s’emmarca en la dansa”.

Carles Alemany, Stalker de Martorell

El nom de l’activitat és ‘Jove? Balles’ i s’encara més cap a aquest contingent d’edat. “Sabem que als joves els costa participar en la cultura i que de vegades tenen el concepte que aquesta és per a persones més grans, però els volem dir que no tinguin por, que facin el pas i que s’apuntin. Ho gaudiran moltíssim perquè ens ve gent molt bona”, diu Alemany.

Carles Alemany, Stalker de Martorell

Apropar les arts vives als joves

Stalkers és un projecte a partir del qual 18 joves catalans de 18 a 25 anys i interessats i/o implicats en les arts vives de diferents municipis del país participen d’una experiència al voltant de la idea de curadoria i governança participativa en el sector cultural.

Va ser ideat per quatre plataformes d’arts vives: el festival Sâlmon de Barcelona; el Sismògraf d’Olot; la Fira Tàrrega i el TNT (Terrassa Noves Tendències), amb el festival Eufònic com a col·laborador. Diversos municipis en són còmplices: Martorell, Alcover, Olot, Tàrrega, Terrassa, Celrà i les Terres de l’Ebre. Cada àmbit designa dos joves, que han de configurar un projecte de curadoria d’arts vives propi, dirigit principalment al públic jove i que encaixi en la programació de cada ciutat. A Martorell, són Andrea Ruiz i Carles Alemany, assessorats pel tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Ricard Pardo.

Alemany explica que els Stalkers “hem anat a festivals, hem parlat amb professionals i experts i hem agafat experiència que ens ha ajudat ara a crear la nostra pròpia proposta en aquest ‘Escenari Secret'”. És el resultat final d’un treball en el que ha calgut arremangar-se i fer una pluja d’idees: “Hem fet moltes reunions; hem quedat amb el tècnic, que ens ha ajudat molt; hem parlat amb artistes; hem analitzat on es podien situar les propostes i què els podria agradar a la gent. I aquest serà el resultat final”.

Carles Alemany, Stalker de Martorell

Durant aquest darrer any i mig, Alemany i Ruiz han anat a cadascun del municipis participants del projecte i han viscut des de dins els cinc festivals. Acompanyats de creadors, gestors culturals i altres agents del sector, han conegut de primera mà aquesta pràctica en profunditat, treballant una temàtica diferent en cadascun dels festivals al voltant de la programació d’arts vives.

Això els ha permès d’acostar-les a joves de diferents poblacions de forma experiencial, fer que siguin protagonistes a l’hora de qüestionar i valorar la programació als seus municipis, de fomentar la seva participació activa en les propostes culturals, i propiciant que el públic jove s’acosti als teatres perquè s’hi sent interpel·lat i perquè la programació és del seu interès.