El Centre Especial de Treball Can Cases celebra el seu 25è aniversari

810
25è aniversari CET Can Cases

El Centre Especial de Treball (CET) Can Cases de Martorell ha celebrat aquest divendres el seu 25è aniversari a l’Auditori Joan Cererols. L’acte ha comptat amb la intervenció de l’alcalde Xavier Fonollosa; la regidora de Benestar Social i Comunicació, Cristina Dalmau; la directora del CET, Mònica Fernández, i la psicòloga del CET, Sara Gómez.

El CET Can Cases ocupa laboralment 24 persones amb discapacitat intel·lectual que per raó de la naturalesa o de les conseqüències de la seva discapacitat no poden, provisionalment o definitivament, exercir una activitat laboral en un mercat ordinari. L’objectiu és desenvolupar un treball productiu, participar regularment en les operacions de mercat i tenir com a finalitat la d´ assegurar un treball remunerat i la prestació de serveis d’ajustament personal i social que requereixin les persones treballadores amb discapacitat.

Actualment, els treballadors del CET fan tasques diversificades al Parc Forestal de Can Cases, a El Progrés, als patis de les escoles públiques, a totes les llars d’infants, al Cementiri, a l’edifici de la Parroquial, a Ca n’Oliveres, al Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI), a Can Serra, a l’Hospital de Martorell, a la Fundació Francesc Pujols i a la Residència Sant Joan de Déu. També fan intervencions puntuals a la via pública i a les instal·lacions de l’Ajuntament. Fan manipulats i manteniment d’espais exteriors, com ara el reg i neteja de Ca l’Oller, l’Enrajolada i Ca n’Oliveres. També s’encarreguen de la Deixalleria Mòbil, del pàrquing Biblioteca i de l’atenció a les consergeries d’equipaments municipals.

El Centre Especial de Treball consta d’una USAP (Unitat de Suport a l’Activitat Professional) on es fomenta amb els treballadors amb discapacitat la seva rehabilitació personal i una millor adaptació de la seva relació social. Un mitjà d’integració del nombre més elevat possible de persones amb discapacitat en el règim de treball ordinari.

“A Martorell, històricament, tenim una sensibilitat especial per les persones amb discapacitat. De fet, tenim el primer centre d’educció especial de Catalunya, El Pontarró, que ha celebrat el seu 50è aniversari, la Fundació Privada Arc de Sant Martí, el Servei de Teràpia Ocupacional, el Servei Ocupacions d’Inserció i el Centre Especial de Treball”, ha recordat l’alcalde Fonollosa.

“El CET funciona com un rellotge perquè feu una gran feina i perquè teniu un equip que us ajuda a que tot tiri endavant. A més, feu la feina gaudint-la, i això us genera autoestima i confiança”, ha afegit Fonollosa, qui també ha volgut remarcar que l’exalcalde Salvador Esteve, present entre el públic, “va fer possible tenir un Centre Especial de Treball auspiciat per l’Ajuntament”. El batlle també ha reconegut la tasca de Jaume Canals, qui aleshores era el regidor de l’àrea.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa ha anunciat que, per seguir celebrant aquests 25 anys de vida del CET, aquest any els treballadors seran els encarregats d’encendre els llums de Nadal a Martorell, el proper 24 de novembre.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social, ha dit que “és un orgull celebrar 25 anys d’un espai com el CET. Martorell té una llarga trajectòria pel que fa al treball amb persones amb capacitats diverses. Vam començar el CET amb poques places, s’han anat ampliant i esperem poder tenir-ne més”. “Gràcies a tots els que feu possible que cada dia aquest centre funcioni i a tots els treballadors del CET que dueu a terme una feina fantàstica. Treballar dignifica i seguirem dignificant totes les persones de Martorell”.

Cristina Dalmau, regidora Benestar Social

Mònica Fernández, directora del CET, ha asseverat que “tenim la missió d’ocupar les persones amb discapacitat intel·lectual o amb una problemàtica de salut mental en un marc de treball professional, productiu, competitiu i remunerat. Podem oferir els ajustaments i acompanyaments necessaris perquè les persones puguin desenvolupar el seu projecte laboral i de vida”.

“Ens permet que les persones puguin integrar-se en la comunitat a través d’una tasca, però també realitzar un servei públic. Som exemple que qualsevol persona a la societat té alguna cosa a oferir, només cal acompanyar-la de la millor manera possible”.

Mònica Fernández, directora CET Can Cases

“En aquests 25 anys, el CET ha aconseguit més visibilitat i això ens ha permès oferir una feina més inclusiva a la persona treballadora, augmentant el seu nivell d’autoconfiança i autoestima, ajustant el treball a les seves habilitats, capacitats i motivacions”, ha indicat Sara Gómez, psicòloga del CET. “En aquest temps, hem ampliat la plantilla i les àrees laborals, i hem passat a la Nau del CET, un espai industrial adaptat a les necessitats de la tasca que duem a terme”.

Sara Gómez, psicòloga CET Can Cases

A l’acte, s’hi ha fet un reconeixement als treballadors que porten 25 anys al CET, des dels seus inicis: Carmen Carreño, Antoine Mercade, Alfonso Quesada, Lara Alaball, Jose Flores, Josep Domenech, Africa Guàrdia i Sílvia Nogués. També s’ha vist un documental sobre les diferents tasques que es desenvolupen, i s’ha fet una taula rodona testimonial, dinamitzada per Quim Tió, Montse Tristany i Xavier Valiente, i amb la participació de Jose Flores, Cèsar Rísquez, Jordi Porta, Brahim El Kouzi, Carles Garcia, Lluïsa Gasulla, Vanessa Espinal. En acabat, l’alcalde ha lliurat una placa de reconeixement als treballadors del CET Can Cases.