El primer camí escolar segur s’estrena a La Vila

472
Presentació camins escolars segurs
Presentació camins escolars segurs

Martorell compta, des d’avui, amb el seu primer camí escolar segur, una ruta on els infants de les escoles La Mercè i Els Convents podran arribar als centres de manera segura i ordenada, tot fomentant l’activitat física diària. L’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa, acompanyat per les regidores d’Ensenyament i de Joventut, Soledad Rosende i Raquel Sans, dels directors de La Mercè i Els Convents, Dani Moll i Mònica Castanera, així com pel sotsinspector cap de la Policia Local, Sergi Duarte, han fet aquest matí el recorregut inaugural, inclòs dins els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible a Martorell.

A La Mercè i a Els Convents es podrà arribar des del pàrquing del Vapor en un recorregut senyalitzat i adaptat als infants. Prop del punt de trobada s’ha habilitat una zona anomenada ‘Petó i adéu’, on les famílies deixaran els infants i s’hi acomiadaran sense haver d’aparcar el vehicle. Un cop els nens i nenes ja siguin en ruta, la finalitzaran a peu. El recorregut passa per passos de vianants adaptats i amb indicacions a l’hora de travessar-los, per carrers on s’indica la direcció que han de seguir i en el qual trobaran comerços i edificis d’organismes públics on els infants podran adreçar-se en cas que necessitin qualsevol assistència per arribar al centre.

Segons l’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa, “hem seguit les necessitats que els centres han exposat a l’hora de dibuixar les rutes”. “Hem fet un mapa amb les zones calentes en conjunt amb les escoles per fer els camins escolars segurs”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La proposta dels camins escolars va néixer dels Pressupostos Participatius, tot i que des del consistori s’ha fet créixer. En aquest cas, tot i que no succeeix en tots, es duran a terme obres per completar les rutes. Per exemple, en els que transcorreran pel barri de Buenos Aires caldrà intervenir per adequar les voreres als nens i les nenes. Malgrat tot, s’han aprofitat els passos de vianants i els carrers que ja existien per inserir-hi els camins escolars. Fonollosa ha explicat que “modifiquem les voreres per fer els camins més segurs i s’inclou obra civil, que d’entrada no estava previst”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Les rutes escolars serveixen perque els alumnes arribin a les aules amb seguretat i puguin assimilar les normes dins el recorregut. Les indicacions que hi ha als passos de vianants i les petjades que marquen el camí (una imatge que va guanyar el primer lloc del concurs per crear-ne la imatge gràfica) són els exemples més clars de la implicació dels infants en aquest projecte. Per a l’alcalde de Martorell, es tracta d’una iniciativa que posa el focus en els escolars però també en els vehicles que s’hi apropin:”Els nens identificaran quins són els seus passos i les persones que van en cotxe hauran d’anar més alerta”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Després de la inauguració del camí cap a l’Escola Els Convents i l’Escola La Mercè, és previst que abans de finalitzar el 2021 es posin en marxa el que connectarà l’Escola Juan Ramón Jiménez, l’Escola Vicente Aleixandre i l’Escola José Echegaray i els que arribaran a l’Escola Lola Anglada i a l’Escola Mercè Rodoreda.