La missionera martorellenca Josefina Cortadella, protagonista a ‘Signes dels temps’ de TV3

2549

La missionera mercedària martorellenca, Josefina Cortadella, ha estat la protagonista del programa Signes dels temps de TV3 d’aquest diumenge. El programa, dirigit i presentat per Montserrat Esteve, ha emès també un reportatge sobre l’ONG martorellenca Mans Mercedàries, que enguany celebra el seu 25è aniversari.

Josefina Cortadella, treballadora social, va treballar primer al barri del Polvorí de Barcelona en un projecte de reinserció per a dones que sortien de la presó. L’any 1992 va marxar cap a Angola, durant la Guerra Civil, que va durar de 1975 a 2022, i hi va obrir una escola al barri de Villa Matilde (Melange), tot lluitant per afavorir les condicions de vida dels infants.

La martorellenca és superiora a la comunitat de Mercedàries de Mejange i va engegar el projecte ‘Kudielela’ (L’esperança que ja es compleix), obrint un orfenat per a infants desplaçats per la guerra, una gran escola i un centre de salut. Tot plegat amb el suport de l’ONG Mans Mercedàries, els ajuntaments de Martorell i de Sant Feliu de Llobregat, així com altres ajudes d’organismes i particulars.

L’Ajuntament de Martorell la va nomenar Filla Predilecta l’abril de 2022, per la seva tasca solidària fa més de 30 anys en beneficis de la comunitat a Angola, i per les importants tasques humanitàries a casa nostra en favor dels més vulnerables. A més, també hi ha un carrer amb el seu nom al nou barri de La Sínia, la placa del qual va destapar el passat 28 d’octubre.

A Signes dels temps també s’ha pogut veure un reportatge sobre l’ONG Mans Mercedàries, que enguany celebra 25 anys. L’entitat es va crear per donar suport als projectes humanitaris de les Mercedàries i ja han fet una trentena de camps de treball a Angola, Moçambic, Kènia, Equador, Guatemala, Filipines o Perú.

Un projecte solidari creat pels martorellencs Ton Toset i Montse Torras, professors del Col·legi La Mercè de Martorell, que és de les Mercedàries. L’any 1998 van visitar una Missió Mercedària a N’Kondedzi (Moçambic), on una religiosa havia creat una aldea per atendre 300 persones que patien lepra. A partir d’aquella experiència, Toset i Torras van començar a donar suport als projectes de les Mercedàries arreu del món.

Gràcies a l’ONG s’hi han pogut fer escoles, centres de salut i donar suport a extraescolars. Més d’un centenar d’alumnes de La Mercè ha participat dels camps de treball i 25 joves estudien a la universitat gràcies a les beques de l’ONG. L’entitat va fer l’estiu passat un camp de treball a Angola, missió de Josefina Cortadella, i aquest estiu tornaran a Moçambic.

El programa també ha ofert el testimoni de dues exalumnes de les escoles que les religioses Mercedàries tenen a Martorell i Sant Feliu de Llobregat, les quals han participat en camps de treball de l’ONG Mans Mercedàries. Clàudia Chacón treballa d’infermera a l’hospital Clínic de Barcelona i el 2019 va anar a Moçambic a ajudar en un orfenat de nenes que tenen VIH, i Laia Ferrer, també és infermera, i a l’estiu va anar al camp de treball d’Angola.