Prova de sirenes de risc químic satisfactòria a 16 municipis, entre ells Martorell

421
Sirenes PLASEQCAT al Centre Cultural
Sirenes PLASEQCAT al Centre Cultural

Avui dimecres, a les 11.00h, Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha dut a terme una prova de les 40 sirenes de risc químic i enviament d’alertes mòbils a 16 municipis afectats per risc químic del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Es tracta de la darrera prova de sirenes que es fa enguany i ha estat superada satisfactòriament, segons Protecció Civil de la Generalitat.

La prova ha tingut com a objectiu permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi. També, practicar l’activació de les sirenes i l’enviament de les alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils; comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de cobertura.

A Martorell, han sonat amb audició òptima les 5 sirenes ubicades a l’aparcament del Vapor, al Centre Cultural, al Complex Esportiu Torrent de Llops, Ca n’Oliveres i al polígon de SEAT, aquesta darrera de nova creació.

El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Lluís Sagarra, ha explicat que “primera han sonat els mòbils i després les sirenes, i tot s’ha desenvolupat sense incidències. Valorem molt positivament l’ajut dels voluntaris de Protecció Civil de Martorell, així com dels agents de la Policia Local que també n’han estat pendents”.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana

També han sonat les sirenes a Barcelona: Zona Franca i Port (5) i l’Hospitalet de Llobregat (3). Baix Llobregat: Abrera (2), Cornellà de Llobregat (2), el Prat de Llobregat (5), Esparreguera (1), Olesa de Montserrat (2), Sant Andreu de la Barca (1), Sant Boi de Llobregat (3), Sant Feliu de Llobregat (1), Sant Joan Despí (2), Santa Coloma de Cervelló (1) i Viladecans (1). I Vallès Occidental: Castellbisbal (3) i Terrassa (3).

En aquest simulacre no es requeria dur a terme el confinament tot i que s’animava a tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar-se a l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.

A la prova han participat activament realitzant l’exercici de confinament un total de 54 centres educatius amb 23.000 persones entre alumnat, professorat i personal d’administració.

Destaquen municipis com Cornellà de Llobregat i el Prat de Llobregat amb 10 centres educatius participants, i L’Hospitalet de Llobregat i Martorell amb 6 cadascun i Sant Boi de Llobregat amb 5 centres.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es pot respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta és el següent: https://arcg.is/08WG4m

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’ha enviat de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”.