Mans Mercedàries i Okume AZ defensen la seva tasca i honestedat davant el ple

797

L’ONG martorellenca Mans Mercedàries i la Fundació Okume AZ van intervenir en el ple de l’Ajuntament de Martorell d’aquest dimarts per defensar la seva acció i la seva gestió en resposta a la denúncia penal que ha presentat el grup municipal Som Martorell contra aquestes dues entitats i contra l’exalcalde Salvador Esteve i altres càrrecs electes i tècnics municipals al·legant irregularitats en l’adjudicació de subvencions de Cooperació. El seus màxims responsables, Ton Toset i Jordi Seuba, respectivament, van manifestar la seva innocència i van acusar de no contrastar la informació a la regidora de Som Martorell, Raquel Pérez, qui va abandonar la sala després d’aquesta intervenció. Al voltant d’un centenar de socis i col·laboradors de les dues entitats es van aplegar a la sala de plens i als baixos de la Casa de la Vila per recolzar la intervenció de Toset i Seuba.

Els representants de les dues entitats de Cooperació no van ser els únics que van intervenir dins de la sessió plenària d’aquest mes de maig, també ho van fer membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que van ser presents al ple per recolzar una moció de suport a la llei 24/2015 d’aplicació de mesures urgents per combatre l’emergència habitacional i la pobresa energètica, que es va aprovar per àmplia majoria.

Els sis grups municipals del consistori van donar el vistiplau a la proposta de l’alcalde Xavier Fonollosa d’iniciar la sessió avançant en l’ordre del dia les intervencions dels membres de la PAH i del responsable de l’ONG Mans Mercedàries, Ton Toset, i del director general de la Fundació Okume AZ, Jordi Seuba. Toset i Seuba van demanar poder participar al ple per donar resposta a la denúncia penal interposada per la portaveu de Som Martorell, Raquel Pérez, qui acusa aquestes entitats de no justificar correctament les ajudes rebudes per part de l’Ajuntament en el període comprès entre els anys 2011 i 2014.

Les ONG defensen la seva acció amb determinació
Toset va criticar que Pérez presentés “una denúncia infundada. Sense fer comprovacions. Sense voler saber la veritat i sense conèixer què fem. Som una associació d’utilitat pública i, per tant, justifiquem davant d’Hisenda totes les nostres accions”. El president de Mans Mercedàries va detallar prop d’una trentena de camps de treball i projectes que l’ONG ha dut a terme a Amèrica, Àsia i Àfrica des de 1998. Toset va defensar la seva innocència i va expressar el mal que han fet les acusacions de Pérez a l’entitat: “treballem en molts projectes i ens paguem de la nostra butxaca totes les despeses que comporten. Estem molt dolguts amb aquestes afirmacions”.

Jordi Seuba, director general de la Fundació Okume AZ, va titllar de “lamentable” la denúncia: “la denunciant ni tan sols s’ha dignat a posar-se en contacte amb nosaltres i consultar els seus dubtes. Avui és el primer dia que li veig la cara”. Seuba va dir que porta 22 anys sent cooperant i gairebé 10 dirigint una ONG que ha fet nombrosos projectes educatius, mèdics i de desenvolupament a països com el Senegal, Guinea Equatorial, Guinea Bissau o el Nepal i que aquest treball suposa “molts sacrificis personals i familiars, com a tota la gent d’Okume AZ, que són voluntaris”.

Els representants de les dues entitats no van estar sols en la intervenció al ple. Prop d’un centenar de voluntaris, socis i col·laboradors de les dues organitzacions els van voler fer costat i van assistir al ple. Donat que la seva participació al ple va coincidir amb la d’un grup de membres de la PAH, la sala de plens es va omplir i es va habilitar un espai als baixos de l’Ajuntament perquè els assistents poguessin seguir el ple a través de Ràdio Martorell, però aquest espai també va quedar petit i alguns van haver d’esperar al carrer. A la sortida del ple de Toset i Seuba van ser rebuts amb aplaudiments i emotives mostres de suport.

Per la seva part, la regidora de Som Martorell va abandonar el ple després que l’alcalde Fonollosa li indiqués que, tal i com estableix el reglament, la participació ciutadana no inclou rèplica per part dels grups municipals. L’alcalde va voler deixar clar que “l’Ajuntament continuarà treballant i col·laborant amb aquestes entitats, un compromís amb el qual hi està d’acord l’equip de govern i gran part dels grups municipals” i va remarcar que l’Ajuntament defensarà els càrrecs electes i els tècnics denunciats. Justament, en el ple del mes d’abril, la regidora de Som havia fet una pregunta sobre la justificació de la subvenció de 2011 per part de la Fundació Okume Az. Tot i no ser present el ple en aquell moment, la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, va explicar que “la subvenció de 2011 a Okume AZ va ser degudament justificada, i per això i per la gran tasca de cooperació internacional que fan s’han tingut sempre en compte les sol·licituds posteriors, seguint les bases establertes i sempre justificades per part de l’entitat”. Riera va acusar Pérez de “dir mentides en afirmar que les subvencions no s’han justificat i que va contrastar la informació amb el secretari, la interventora i la tècnica de cooperació municipal”, i va considerar com a “molt greu” el fet de posar en dubte “la feina de persones i de l’ONG”.

Suport a la PAH per accelerar les necessitats d’habitatge social
La moció de suport a la Llei 24/2015 impulsada per la PAH i presentada pels grups de Movem Martorell, PSC i Som Martorell, amb aportacions de l’equip de govern també es va avançar en l’ordre del dia i es va debatre a l’inici del ple. La portaveu de la PAH a Martorell, Merche Navarro, va defensar el redactat de la moció, que promou mesures urgents per afrontar l’emergència en l’habitatge i la pobresa energètica “després que a Catalunya s’hagin produït 68.274 desnonaments els darrers 7 anys, un 15% del total estatal”. Navarro va demanar a la Generalitat celeritat en “l’ampliació del parc públic de lloguer social per donar resposta a la necessitat habitacional”. En el punt es va acordar també defensar la Llei i es mostra el rebuig als “passos enrera” del govern espanyol en la seva aplicació.

Tots els grups municipals van votar a favor del punt a excepció del PP, que es va abstenir. El republicà Adolf Bargués va dir, en representació del govern municipal, que “l’estat ha posat traves als ciutadans en polítiques energètiques. Per això volem poder gestionar els nostres recursos i disposar-ne”. Lluís Tomás (PSC) va preguntar-se “per què no es retira del constitucional el Decret de Pobresa Energètica?” i va instar “el govern espanyol a anar més enllà en l’aplicació de la Llei 24/2015”. La regidora de Movem Martorell Laura Ruiz va denunciar “la pèssima gestió del govern central en polítiques energètiques, que ha arruinat moltes famílies i que ha destrossat les energies renovables”. Francesc Arpal (PP) va justificar que “el govern d’Espanya té un Pla Nacional d’Acció per a la Inclusió Social 2013-16 dotat amb 136.000 milions d’euros, mentre que la Generalitat és incapaç de fer un pacte contra la pobresa energètica”. La portaveu de Som Martorell, Raquel Pérez, va demanar que l’Ajuntament “posi fil a l’agulla per a la cessió obligatòria com a lloguer social dels 147 pisos buits que hi ha a Martorell i que es cobreixin totes les necessitats existents”.

Suport a les millores en el copagament d’ajudes a persones amb discapacitats
El ple també va recolzar per unanimitat una moció per a l’aprovació de l’ordre de copagament per a les persones amb discapacitat i per al compliment dels acords als què la consellera d’Afers Socials i Treball es va comprometre amb el sector. Els criteris per accedir al copagament suposen, actualment, una dificultat i una pressió econòmica molt forta per als ciutadans amb alguna discapacitats i, en aquest sentit, la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, va instar la Generalitat a modificar “amb caràcter d’urgència el reglament vigent per tal que els criteris per a obtenir un copagament siguin més justos”.