Martorell, amb el Dia Europeu de la Prevenció del Risc Cardiovascular

467

Avui és el Dia Europeu per la Prevenció del Risc Cardiovascular i l’Ajuntament de Martorell se suma a l’efemèride il·luminant de groc el pont d’Anoia. L’objectiu d’aquest esdeveniment és conscienciar la ciutadania de la importància de les malalties cardiovasculars, amb una incidència especial en la prevenció dels principals factors de risc, com el tabaquisme, la hipertensió, la diabetis, el colesterol, l’obesitat i el sedentarisme, entre d’altres.

La majoria de les malalties cardiovasculars es podrien evitar amb l’adopció d’un estil de vida saludable que redueixi els factors de risc i que inclou les mesures següents: seguir una alimentació saludable; fer activitat física de manera regular; assolir un pes saludable i mantenir-lo, deixar de fumar i evitar el consum d’alcohol; controlar la pressió arterial; vigilar el colesterol, i revisar els nivells de sucre en sang.

Les malalties cardiovasculars són un conjunt de trastorns que afecten l’aparell circulatori, format pel cor i els vasos sanguinis (artèries, venes i capil·lars). Aquest aparell subministra a les cèl·lules de l’organisme l’oxigen i els nutrients que necessiten per viure i, al mateix temps, transporta les substàncies de rebuig perquè altres òrgans puguin eliminar-les (com ara els ronyons, mitjançant l’orina).

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les malalties cardiovasculars provoquen la mort de 17,9 milions de persones l’any i són responsables del 32% de les defuncions d’arreu del món. Al nostre territori, d’acord amb les dades de l’Observatori de la Mort a Catalunya, l’any 2018 les malalties de l’aparell circulatori van esdevenir la primera causa de mort en el cas de les dones i la segona en els homes, i els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2020 revelen que la pressió alta i el colesterol elevat són els principals problemes de salut de la població de 15 anys o més.