Martorell és ja un dels més de 200 municipis catalans adherits a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, que se celebrarà entre el 16 i el 22 de setembre. Alhora, es compromet a impulsar més mesures que des de l’àmbit local sumin en la lluita contra el canvi climàtic. El Ple Municipal de juliol ho va acordar per unanimitat, a través d’una moció de Junts per Martorell i el PSC.
La Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible té com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre un model de mobilitat més saludable, segura, sostenible i menys contaminant, en benefici de tothom. Una oportunitat per a que ciutats i pobles presentin alternatives i reptes per a un canvi de comportament que ens apropi al transport sostenible i a una millora ambiental. Es farà sota el lema ‘Fes salut, mou-te de manera sostenible’.
Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana, Mobilitat i Comunicació, en va explicar els objectius bàsics: “estimular un ús sostenible del vehicle urbà; protegir la qualitat de l’aire; prevenir els accidents de trànsit; reduir les emissions de gasos causants de l’efecte hivernacle; usar de manera racional els recursos energètics; impulsar l’ús de mitjans de transport sostenibles -anar a peu, en bicicleta o en vehicles elèctrics- i conscienciar la ciutadania al voltant de la contaminació i els seus efectes sobre la salut.
Lluís Sagarra, regidor de Mobilitat
Tot plegat passa per un traspàs del transport privat al públic i la descarbonanització del parc automobilístic del país. Objectius que s’inclouen dins el text de la moció, que rebla per a que el consistori “impulsi les modificacions necessàries de la infraestructura viària i faci campanyes de control i de sensibilització ciutadana”.
Tot això, a partir de mesures com ara “la modificació de l’ordenança de circulació per regular els vehicles de mobilitat personal; establir els nous límits de velocitat; l’adhesió a la carta internacional de caminar; implementar els camins escolars segurs; millora de la xarxa d’aparcaments de bicis i VMP i promoció d’aparcaments bicitancats a estacions de ferrocarrils; implementar una xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics; la renovació de la flota de vehicles contaminants i declarar Martorell com a ‘Ciutat 30’.
Lluís Sagarra, regidor de Mobilitat
El portaveu socialista, Lluís Tomás, posava èmfasi en la necessitat de “continuar millorant” i d’incidir “en fer màxima divulgació de tots aquests objectius; promocionar i millorar el transport urbà ampliant rutes; instal·lar els camins escolars segurs; més punts de recàrrega per als vehicles elèctrics o la renovació dels vehicles municipals”.
Lluís Tomàs, portaveu PSC
Laura Ruiz (Movem) va expressar estar d’acord amb el punt, tot i que va matisar que “Martorell arriba tard” a adherir-se a la Setmana, “ja que fa vint anys que se celebra”, i va dir que “mentre la realitat del canvi climàtic ens esclata, aquesta moció inclou poques coses”.
Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell
En la mateixa línia s’expressava el portaveu d’ERC, Víctor de León. Per ell, la moció “no acaba d’interpel·lar a l’Ajuntament de Martorell més enllà de l’adhesió a la Setmana” i demanava “promocionar més enllà del que es planteja” l’objectiu de ‘Ciutat 30’.
Víctor de León, portaveu d'ERC
“Voldríem que s’hi impliqués la Policia Local i que es fessin tallers i jornades per a alumnes de Primària i Secundària, i que s’impulsés, per exemple, l’ús gratuït del transport públic local durant la Setmana” proposava el portaveu de Ciutadans, Juan José Pérez.
Juan José Pérez, portaveu Ciutadans
En la seva intervenció, el regidor Sagarra va repassar algunes de les darreres accions ambientals dutes a terme des del govern: “la declaració de l’emergència climàtica (2019) o la modificació del reglament general de circulació per limitar la velocitat màxima a 30km/h en vies d’un carril per sentit i la regulació de la circulació dels vehicles VMP, el passat novembre”.