Òmnium Pla de Montserrat ja és una nova seu territorial i planeja créixer al territori

768

Òmnium Cultural Pla de Montserrat deixa de ser una gestora i ja és, des d’avui, una de les 55 seus de l’entitat arreu del país. Aquest vespre s’ha oficialitzat el pas endavant de la seu territorial, que comença a treballar amb noves eines i l’objectiu de fer més petja al territori treballant per la cultura, la cohesió social, els drets civils i polítics, la llengua i el territori. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha presidit l’acte celebrat a una Casa de Cultura de la Vila plena amb 120 assistents.

Antich, qui ostenta el càrrec d’onzè president d’Òmnium Cultural des del febrer de 2022, ha lloat des de Martorell el pas endavant que ha fet la representació territorial del Pla de Montserrat: “És importantíssim, perquè les seus territorials són absolutament imprescindibles en la nostra estructura”.

El president ha explicat que “aquest grup portava tres anys com a gestora, que és la fase prèvia a constituïr-se en una seu, i des d’ara podrà consolidar-se com a grup de treball, disposar d’un pla i d’un pressupost assignat”.

Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural

En assemblea prèvia a l’acte, els socis han decidit amb els seus vots la nova assemblea. L’encapçalarà com a president el martorellenc Jordi Gibert Bernadàs, acompanyat de la també martorellenca Maria Esteban Butiñán com a vicepresidenta. Completen el grup Jordi Marín Manzanera a la secretaria; Teresa Viladrich Vilalta a la tresoreria i les vocalies de Maria Rocaspana Font (Martorell), Eulàlia Sellés Pont, Pere Oleart Comelles i Àngel Bou Jorba.

“Ha estat un traspàs bastant net dels que érem de la junta gestora i que ara formem part de la junta de la seu territorial. Som vuit, però està previst que puguem incorporar noves persones”, deia Jordi Gibert. Un dels objectius és “tenir representació dels vuit municipis: Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve Sesrovires, Castellví de Rosanes, Abrera, Olesa de Montserrat, Esparreguera i Collbató”.

Jordi Gibert, president d'Òmnium Pla de Montserrat

També es buscarà que en tots i cadascun d’aquests vuit municipis “hi hagi més socis i més voluntaris”. En l’actualitat, aglutinen 1.753 socis. Per Gibert, la xifra no és casual: “Òmnium és l’entitat cívico-cultural amb més socis de tot Europa, en tenim més de 180.000, i aquí al Pla de Montserrat també n’hi ha molts”.

Jordi Gibert, president d'Òmnium Pla de Montserrat

Gibert ha dit que la nova assemblea “treballarà de manera coordinada en 5 àmbits: llengua, cultura, cohesió social, drets civisls i polítics i creixement i territori”, per dur a terme accions com ara “el Cinexic, el Premi Sambori, els projectes ‘Lliures’ i ‘Revoltes’, ‘l’Esport i llengua’ de la UFEC -amb sis entitats implicades, entre els quals el Rugbi Club Martorell- o la recerca de més complicitats amb docents i centres educatius, entre d’altres tasques.

Xavier Antich ha corroborat la importància de tots aquests projectes per fer bo l’eslògan ‘llengua, cultura, país’ que ha fet seu l’entitat, al que se li afegeix la cohesió social: “En un país de 8 milions d’habitants en el que 2,5 milions han nascut fora, tenim un repte molt important i som un sol poble. El principal, preservar la cohesió social, front el creixement de la xenofòbia i el racisme de l’extrema dreta”.

Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural

A l’acte s’han lliurat insígnies als socis i sòcies -i als seus familiars, en casos d’absència- amb més de cinquanta anys d’antiguitat. Aquest és el cas dels martorellencs Regina Piera; Salvador Esteve; Adalbert Canal; Santiago Capellades; Albert Bargués i Jacint Solé, a més de Dolors Simó, Mercè Badia i Carles Canals. L’actuació de Ballaveu ha amenitzat la vetllada amb una demostració de cançons pròpies del folklore popular.