La FHSJDM parla de la prevenció de les patologies sexuals i reproductives amb motiu de La Marató

696
Xerrada 'Salut sexual i reproductiva, sortim del tabú i en parlem des de la FHSJDM'

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha organitzat aquest dimecres a la Biblioteca Francesc Pujols la xerrada ‘Salut sexual i reproductiva, sortim del tabú’. Emmarcada en els actes de La Marató de TV3, s’ha tractat sobre el conjunt de patologies que afecten més la població en matèria sexual i reproductiva, i com prevenir-les.

La conferència ha anat a càrrec de la Dra. Soraya Arroyo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia i el Dr. Cristóbal Ramírez, especialista en Urologia. Ha estat moderada per la Dra. Ana Filloy i el Dr. Miquel Puyol, caps dels serveis de Ginecologia i Obstetrícia i Urologia, respectivament. I hi ha assistit la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, i el regidor d’Habitatge, Rehabilitació i Equipaments Municipals, Màrio Céspedes.

La Dra. Arroyo ha incidit en la importància de “promoure la prevenció i intentar evitar el contagi infecciós de transmissió sexual. Tenir una sexualitat segura i recordar que no només hi ha el risc d’embaràs, sinó també d’infeccions que poden tenir moltes complicacions”. Una d’elles pot ser l’esterilitat. “Hi ha gent que intenta amagar-ho, però és una conseqüència de patir o haver patit aquest tipus d’infeccions de transmissió sexual”.

Dra. Soraya Arroyo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia

Arroyo ha assenyalat “el gonococ o la clamídia com a infeccions més prevalents actualment, que poden derivar en problemes d’esterilitat, entre d’altres”. “També l’herpes genital que és molt contagiós i el virus del papil·loma humà generen moltes lesions”.

Per a la doctora, encara “falta educació sexual entre els joves per promoure l’ús de mètodes anticonceptius de barrera, com és el preservatiu. No hi ha un bon ús d’aquests mètodes i les infeccions estan augmentant”. A vegades, són asimptomàtiques en un inici, però porten conseqüències amb el temps, una d’elles pot ser la de no poder concebre.

Dra. Soraya Arroyo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia

Arroyo reconeix que ara “hi ha molta informació a través d’Internet, però l’accés és selectiu. Només se centren en coses que els interessen per a la seva edat, però no en coses que els poden interessar en un futur”. La informació l’ha de donar un professional perquè no sigui tan esbiaixada.

Dra. Soraya Arroyo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia

El Dr. Cristóbal Ramírez ha parlat de les possibles causes de la disfunció erèctil en els homes com el tabaquisme, l’alcohol, l’obesitat i la vida sedentària, quines eines tenim per combatre-la i els efectes de la medicació. També ha tractat sobre l’esterilització definitiva, la vasectomia.

Dr. Cristóbal Ramírez, especialista en Urologia

El doctor ha assegurat que no es denota un augment en els problemes de disfunció respecte a altres dècades, i que, afortunadament, els homes cada cop tenen menys por i menys vergonya i assisteixen més a l’uròleg a fer les seves consultes. També ha insistit en la importància de la vacunació del papil·loma humà a 6è de Primària, quan marca el calendari vacunal escolar, ja que és important la prevenció abans que tinguin relacions sexuals.

Dr. Cristóbal Ramírez, especialista en Urologia

La Marató de TV3 s’emetrà el proper diumenge 17 de desembre i es dedicarà per primera vegada a la salut sexual i reproductiva que, segons els professionals de la salut, engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. Són malalties que tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència (nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats) que s’estima en 210.905 nous casos cada any.

Aquestes són xifres significativament elevades que, a més, representen un cost sanitari considerable per al sistema de la salut, situat en el 12,2%. En l’àmbit de la recerca, els equips d’investigació en salut sexual i reproductiva signen el 9% de les publicacions científiques catalanes, que els posicionen en la mitjana mundial.

Els professionals experts en SSIR destaquen que les malalties relacionades amb la sexualitat i la reproducció són molt poc conegudes, especialment entre el jovent. En aquesta edició es veuran reflectides les patologies i complicacions relacionades amb l’aparell reproductor, la medicina reproductiva, i les vinculades a l’embaràs i el part, entre d’altres.

Alguns exemples d’aquestes malalties i problemes, que afecten greument la qualitat de vida de les persones, especialment de les dones, són la preeclàmpsia (afecció greu que es caracteritza per l’aparició d’hipertensió arterial i de proteïnes a l’orina durant l’embaràs), l’endometriosi (malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original), les infeccions de transmissió sexual, el dolor pelvià i el vaginisme (dolor genital causat per una contracció involuntària de la musculatura que envolta l’entrada de la vagina), els problemes associats a la menstruació i a l’etapa de la menopausa, la prematuritat, les disfuncions sexuals, les disfuncions del sòl pelvià, com ara el prolapse (caiguda de l’úter per la debilitat dels teixits que l’envolten), les incontinències urinària i anal, l’esterilitat, la infertilitat, la gestació, els problemes en el part i els càncers de mama, de coll d’úter o de pròstata.

La Marató d’enguany vol posar especial atenció en la necessitat de contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i de la recerca. En concret, la capacitat de la recerca sobre sexualitat i reproducció incidirà en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el col·lectiu més afectat, amb eines avançades com la intel·ligència artificial o la telemedicina, en totes les especialitats implicades i per mitjà de totes les àrees de la recerca. En aquest sentit, es continuarà vetllant perquè la investigació representi l’equilibri poblacional necessari per a la millora de l’esperança i la qualitat de vida de totes les persones.