La sala de Conferències del Centre Cultural ha acollit aquest divendres el curs El traspàs d’informació i la cessió de dades en l’abordatge de la violència masclista, a càrrec d’El Safareig, serveis especialitzats en la prevenció, atenció i recuperació de les violències masclistes. La sessió ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Martorell.
La violència vers les dones és una de les problemàtiques socials que més reptes planteja a les polítiques públiques locals. La complexitat i la gravetat del fenomen exigeixen d’una intervenció interdisciplinar i coordinada entre diferents professionals, serveis i institucions. Mercè Martín, tècnica de l’oficina de polítiques d’igualtat i dret civil de la Diputació de Barcelona, diu que “donem suport als ajuntaments per impulsar polítiques d’igualtat per eradicar la violència de gènere. Un dels recursos que s’ofereixen és la formació per donar eines i estratègies per intervenir de manera eficaç”.
Des d’aquesta perspectiva, els ajuntaments han anat definint circuits i procediments d’actuació conjunta per tal de garantir una resposta adequada.
Eines per actuar de manera eficaç
El curs ha permès als professionals conèixer una eina que els permeti protegir les dades de les dones, adolescents i infants en situació o en risc de patir violència masclista a través d’un seguit de recomanacions específiques per a la comunicació de dades entre professionals d’àmbits d’actuació diferents.
Laia Rosich, responsable d’El Safareig, ha explicat que “l’objectiu és transmetre aquest treball en xarxa, coordinat i que crea un seguit de dilemes professionals i ètics en relació a les dades protegint el dret a la intimitat de les persones que vénen a buscar ajuda”. Les eines més destacades per actuar de manera eficaç són els models d’intervenció en la problemàtica de la violència masclista (treball en xarxa), el context legal (articles sobre els que se sustenta la cessió de dades en els circuits), el treball amb dades de caràcter personal (cicle de vida de les dades), el secret professional (confidencialitat, intimitat, dignitat i llibertat de les dones) i les eines específiques a seguir per a la cessió de dades i documents operatius.
El curs El traspàs d’informació i la cessió de dades en l’abordatge de la violència masclista, s’ha adreçat a professionals que participen en el Circuit Municipal per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista, que funciona a Martorell des del 2002 i que ha estat actualitzat recentment. L’integren els serveis de Martorell susceptibles de fer front a aquesta problemàtica: el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), Serveis d’Atenció Social Bàsica, departament d’Ensenyament, Policia Local, Àrea Bàsica de Salut, Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, ASSIR, CSMA, CAS de Drogodependències, Mossos d’esquadra i Creu Roja.
Treball coordinat amb les administracions
Aquest model d’intervenció que busca l’abordatge coordinat i interdisciplinar requereix però, d’un esforç per part dels i de les professionals per conèixer a fons la problemàtica, i així treballar per a prevenir-la, detectar-la i abordar-la amb la major coherència. Així mateix, cal la implicació de professionals, serveis i institucions per tal que el circuit que s’estableixi sigui efectius i les intervencions efectuades des dels diferents àmbits s’emmarquin en un model global d’actuació.
Generar un espai de treball amb els professionals que formen part del Circuit Local d’abordatge de la violència masclista, que possibiliti un intercanvi constructiu de coneixements i experiències. Consensuar el model d’intervenció des del qual es plantegen les actuacions professionals, així com incorporar bones pràctiques i instruments per al treball en xarxa i la comissió en relació a la cessió de dades personals.