Taller de transició energètica i visita a la fotolinera per la Setmana de l’Energia

794

Del 26 al 30 de setembre, se celebra a tota Europa una nova edició de la Setmana de l’Energia Sostenible 2022, una campanya que pretén conscienciar la societat per avançar en el canvi d’hàbits de consum energètic. Un any més, l’Ajuntament de Martorell se suma a la iniciativa impulsant activitats al voltant de l’eficiència energètica i les energies renovables. Es vol reforçar el paper clau de la ciutadania en la transició energètica, tal i com marca el Pla de Transició Energètica de Martorell que es va aprovar l’any passat i que es podrà consultar aquests dies a la Biblioteca i també en aquest enllaç.

Dilluns, 26 de setembre, a les 18.30h, la Regidoria de Medi Ambient organitza a la Biblioteca Martorell un taller de transició energètica. Un educador ambiental expert en el tema explicarà i es comprovarà com aplicant mesures d’estalvi i utilitzant l’energia solar es pot aconseguir reduir les emissions de CO2 un 55% per al 2030 i un 100% pel 2050.

Es demostrarà que aplicant mesures d’estalvi energètic senzilles en el camp de la mobilitat, la climatització, l’aigua calenta sanitària, els electrodomèstics, la il·luminació i l’energia solar, es pot començar a reduir emissions i alhora estalviar diners a la factura energètica, per després reinvertir-los en mesures més costoses per aconseguir els objectius finals.

A continuació, es faran els càlculs de reducció d’emissions i de costos econòmics, demostrant que la inversió econòmica realitzada s’amortitzarà. Reserves a entrades.martorell.cat.

Aprofitant la proximitat de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, que va tenir lloc del 16 al 22 de setembre, i la recent posada en marxa de la fotolinera de l’aparcament del Vapor, s’ha organtizat una activitat per donar-la a conèixer i aprofundir en les possibilitats de l’autoconsum fotovoltaic. Així mateix, s’ha fet una campanya per donar a conèixer la resta de punts de recàrrega de vehicles elèctrics que tenim a Martorell.

La visita a la fotolinera serà dissabte, 8 d’octubre, de 18.00 a 21.00h. Es presentarà i explicarà el seu funcionament, que permet recarregar els vehicles elèctrics a partir de l’energia produïda per la pèrgola solar. Un expert en energia solar i mobilitat sostenible ens mostrarà de forma molt pràctica el funcionament d’un equip d’autoconsum solar fotovoltaic tant per carregar la bateria d’una furgoneta elèctrica com per alimentar els aparells elèctrics d’una llar.

També resoldrà dubtes i demostrarà la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de les instal·lacions fotovoltaiques a nivell domèstic (superfície necessària i cost aproximat d’una instal·lació mitjana) i que els aparells eficients, tot i ser més costosos, estalvien energia, emissions i molts diners.

Es tracta d’una visita adreçada a públic familiar i persones interessades en l’energia solar, especialment en el funcionament d’instal·lacions públiques de producció d’energies renovables. Inscripció recomanda a mambient@martorell.cat o 93 775 34 34.

Un nou model energètic

Aquest any la Setmana de l’Energia Sostenible insisteix en la necessitat d’implementar el nou model energètic basat en l’eficiència energètica, la producció d’energia d’origen renovable i el paper clau de la ciutadania i les comunitats en aquest nou model. L’objectiu és informar, sensibilitzar i promoure actuacions com la rehabilitació energètica dels edificis, la producció d’energia a partir de fonts renovables amb projectes d’autoconsum o de comunitats energètiques locals o la mobilitat sostenible eficient i elèctrica.

Podeu consultar l’agenda d’activitats a tot Catalunya i els recursos que ofereixen les administracions organitzadores en aquest enllaç.

Portal amb activitats virtuals

En aquest interactiu podreu veure vídeos, jocs educatius, reptes familiars, webinars, exposicions virtuals, cercadors, simuladors, dades i mapes, fulletons, informació sobre ajuts i la web-sèrie fem-ho. Es poden consultar les activitats segons el tipus d’activitat estigui relacionada amb els habitatges eficients, l’autoconsum energètic, la mobilitat sostenible o la transformació verda.