“No hi ha desafiament més gran per un mateix que voler fer allò que estimes…”, així va reivindicar el tècnic del primer equip del Club Bàsquet Martorell, Xavier Garcia, la seva passió pel bàsquet en una xerrada sobre com educar en consciència i responsabilitat mitjançant l’esport a la Casa de Cultura La Vila.
Garcia és coach certificat, formador i entrenador de bàsquet i autor del llibre ‘EntrenaMENT i EMOCIONS’. El tècnic manresà va explicar que un dels obstacles en l’educació és la transformació que hi ha hagut en el model d’aprenentatge: “Hem passat de l’autoritat, de la linealitat i de l’uniformitat al lideratge, a la unicitat i a l’individualització. És un nou repte i un nou model però els que hem d’educar amb aquest nou paradigma vam créixer en el vell”, apunta Garcia.
Les emocions també hi juguen
En la seva intervenció, l’entrenador de Manresa va assegurar que “necessitem les emocions per aprendre. L’esport et permet desenvolupar habilitats i competències necessàries de la vida perquè el talent comunicatiu també s’entrena”. Segons Garcia “les persones funcionem programats per un seguit de creences, una cultura, unes influències i un entorn però directament relacionats amb un estat emocional i un diàleg intern”.
A tot això, per al tècnic manresà, “s’hi suma una acció i un resultat en la presa de decisions. Actuar només a nivell d’acció i resultat només fa que consolidar i estancar les creences”. En aquest sentit, va subratllar que “cal més consciència de les nostres accions i més responsabilitat sobre les conseqüències. Per tant, menys autoritarisme i uniformitat i més confiança mútua”.
Proactivitat com a instrument
La relació entre el jugador-entrenador o entrenador-pare va ser un dels eixos de la xerrada. Garcia va dir que “la relació entre pares i entrenadors és bona si els resultats acompanyen i els fills juguen. L’objectiu és fer-nos responsables, els adults que acompanyen (entrenadors i pares), de com poder sumar o restar en aquest procés”.
Un dels elements per avançar és la proactivitat: “tendim a explicar els problemes i la proactivitat t’enfoca a la solució. Davant d’un estímul hi ha dues respostes: d’una banda, reactiva que tendeix a ser problemàtica perquè és quan un mateix s’exculpa d’un problema, i de l’altra, proactiva, que veu alternatives i busca solucions davant d’un conflicte. L’actitud proactiva ens connecta amb la nostra capacitat creativa”, explica l’entrenador.
En la xerrada Garcia també va parlar de motivacions a l’hora de fer les coses i va reivindicar “ment oberta a l’aprenentatge com a eina de creixement i superació en tots els aspectes de la vida”. La xerrada la va organitzar el CB Martorell.