L’ETAP obre les portes per mostrar els processos d’extracció i tractament de l’aigua a Martorell

295
Visita guiada a l'ETAP

Aquest matí, l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Martorell ha obert les portes per oferir una visita guiada a les seves instal·lacions, en què els assistents han pogut conèixer de primera mà l’origen de les aigües tractades i els processos que s’hi realitzen cada dia. L’activitat ha estat amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que es va commemorar el passat dimecres 5 de juny, i ha comptat amb la col·laboració del grup AGBAR (Aigües de Barcelona).

La potabilitzadora de Martorell s’encarrega de netejar l’aigua subterrània recaptada dels aqüífers a través de dos dels cinc pous que hi ha distribuïts a la coberta d’Abrera. Quan l’aigua arriba a l’ETAP de Martorell, “es passa per uns filtres de pirolusita, amb els quals se separen l’aigua del ferro, els clorurs, i els manganesos, que són els residus que provoquen problemes de corrosió de les canonades, o mal sabor i color a l’aigua” tal com ha explicat l’educadora ambiental Júlia Agulló, encarregada de l’activitat.

“A més, com que el riu Llobregat, que és el que dóna aigua als aqüífers, passa per Cardona i Súria i allà hi ha les mines de sal, és habitual que aquest component passi a l’aigua, per tant, en aquesta planta també traiem la sal, a través de l’osmosi inversa”, ha remarcat.

Júlia Agulló, educadora ambiental

La trentena d’assistents que hi han participat han pogut conèixer de primera mà les instal·lacions, fent un recorregut al voltant de la planta per veure les maquinàries de filtratge. Així, Agulló ha anat explicant cadascuna de les parts, i ha fet èmfasi a no confondre la funció de la potabilitzadora amb la de la depuradora: “en l’ETAP el que es fa és captar l’aigua, potabilitzar-la, i deixar-la apta pel consum. D’aquí, es distribueix a la població, i els martorellencs en fan ús, l’embruten, i després passa a la depuradora, on s’encarreguen d’habilitar-la per retornar-la al medi natural”.

Júlia Agulló, educadora ambiental

En acabar la visita, s’ha realitzat un taller pràctic en què “s’han agafat tres mostres: una de l’aigua de l’aixeta, una de l’aigua del riu, i una altra provinent de l’aqüífer. Després, s’han fet diferents mostres amb nitrats, clorurs i sals, per poder veure la quantitat de cadascun d’aquests elements que tenien les aigües. Els assistents han participat activament, i han estat ells qui han fet les barreges amb els reactius, per veure quins elements hi havia més o menys a les mostres”, tal com ha explicat l’educadora.

Júlia Agulló, educadora ambiental

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Jordi Amat, ha qualificat la visita de “molt fructífera i molt ben feta per part de l’educadora”. “Aquesta activitat ha estat emmarcada en el Dia Mundial del Medi Ambient, i hem pogut veure que l’aigua que bevem surt dels aqüífers, passa pels filtres i l’osmosi, fins a arribar a les nostres llars. Creguem que aquestes coses les hem de fer, i l’any que ve farem més activitats en aquest sentit”.

Jordi Amat, regidor de Medi Ambient i Benestar Animal

A banda de l’activitat habitual, a l’ETAP també s’ofereixen xerrades i tallers formatius a través de l’Escola de l’Aigua.