Jordi Guillén: “A Protecció Civil de Martorell necessitem més voluntaris joves”

2956
Jordi Guillén, president Protecció Civil de Martorell

Protecció Civil és una associació formada per voluntaris que vetlla per exercir funcions de suport a la societat davant qualsevol situació d’emergència i que ofereix suport logístic als cossos policials, als bombers o als sanitaris. A Martorell funciona des de fa 35 anys, i actualment la composen tretze voluntaris. En els darrers mesos, han fet suport en el procés de vacunació, han prestat la seva ajuda als efectius encarregats d’extingir l’incendi a l’Ataix o han fet recerca de persones desaparegudes, entre d’altres funcions.

Aquest 2021, la Generalitat de Catalunya ha distingit amb la Creu de Sant Jordi l’associació de voluntaris de Protecció Civil d’Argentona, en el que és un reconeixement a la pionera dins d’aquest col·lectiu. Des del govern, aquest guardó s’ha plantejat també, per extensió, com a “un homenatge a tot el voluntariat de Protecció Civil de Catalunya”.

Aprofitant l’avinentesa, Ràdio Martorell ha parlat amb el president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Martorell, Jordi Guillén, per saber quines són les principals tasques que estan duent a terme en un moment tan complex com l’actual. Ha estat en una entrevista concedida al programa Gent amb Entitat.

Jordi, comencem si et sembla felicitant Protecció Civil per aquest guardó que la Generalitat li ha atorgat. Què suposa, aquesta distinció?

Per tots els voluntaris de Protecció Civil de Catalunya el fet de rebre la Creu de Sant Jordi enguany suposa és un gran copet a l’esquena. És molt gratificant que reconeguin la nostra feina, que portem tants anys fent.

Quin creus que és el motiu pel que la gent s’acaba fent voluntària?

Jo crec que tot el que sigui ser voluntari en qualsevol associació és perquè en principi t’agrada ajudar als ciutadans, ja sigui d’una forma o altra. Nosaltres fem una mica de tot, som com els ajudants d’un policia, d’un sanitari, d’un bomber…Normalment, els voluntaris de Protecció Civil apareixem quan les coses estan pitjor, en situacions d’emergència. Per poder fer aquestes tasques, hem de fer prèviament uns cursos i unes formacions, que sempre són continues. És important anar recordant cada cert temps tot el que s’ha après per no oblidar-se de res.

Carnaval Infantil de Martorell 2020. Cammpanya de braçalets de Protecció Civil
Carnaval Infantil de Martorell 2020. Campanya de braçalets de Protecció Civil

Quina diries que és la situació més complicada que has viscut com a voluntari?

Totes les situacions en les que hi ha desapareguts són molt difícils de gestionar, perquè mai saps el que et pots trobar. Afortunadament, les persones desaparegudes aquí a Martorell les hem acabat trobant vives, però n’hi ha d’altres poblacions que no han tingut la mateixa sort o que han estat trobades en molt males condicions.

I la situació més gratificant?

Quan hi ha nens o infants pel mig. No té preu veure la seva cara de felicitat quan, per exemple, els deixes posar la sirena del cotxe de bombers. Veure a un nen content és el millor que et pots trobar com a voluntari.

Quants voluntaris sou actualment a Martorell?

Ara mateix som 13 voluntaris en actiu, quatre en reserva i un que encara està fent les formacions i acabarà a mitjans de gener. Hem de tenir en compte que la mitjana d’edat dels voluntaris de Martorell és bastant alta, ja que els més joves potser tenen entre 30 i 40 anys. A més, els quatre voluntaris en reserva són persones grans, que poden fer alguna feina en moments puntuals però que no poden ser molt actives per la seva edat. D’aquí a cinc o 10 anys, molts de nosaltres ja tindrem una edat considerable i no estarem en condicions per fer segons quins serveis. Es per això que necessitem molta més gent i especialment gent jove, que és el que ens falta actualment.

Com ha canviat l’associació des que va començar l’any 1986?

De tots els voluntaris que vam començar l’any 86 en quedem cinc, però només tres estem encara en actiu. Els inicis sempre són difícils i al principi, quan encara no es coneixia molt la nostra feina, hi havia molta desconfiança cap a nosaltres. Molts es pensaven que veníem a substituir-los, quan realment el que nosaltres fem és col·laborar i ajudar-los. Actualment, estem en un moment bastant bo, ja que arran de la pandèmia s’ha vist realment el que fem i com ens la jugàvem quan tothom estava tancat a casa. Crec que per això ens han concedit la Creu de Sant Jordi, perquè la gent s’ha adonat de la nostra tasca.

Protecció civil reparteix aliments amb Càritas

Com vau viure el moment, en els primers mesos de la pandèmia?

Nosaltres ens vam organitzar de manera que no haguéssim d’intervenir tots alhora, per així evitar un confinament general si algú de l’associació es contagiava. Va costar perquè eren moltes hores, gairebé tots els dies…però era el moment de fer-ho i la gent de Martorell i d’altres poblacions ho van agrair molt. A alguns també ens faltava aquest ritme d’anar d’un lloc a un altre, la pressió que suposa realment la nostra feina, però per altra banda això ens va permetre passar una mica més de temps amb les nostres famílies.

Aquest estiu també hi va haver a Martorell l’incendi a la Serra de l’Ataix. Com es va fer, aquella gestió?

Els voluntaris de Protecció Civil de Martorell no vam intervenir directament en el foc, ja que per això estaven els Bombers de la Generalitat i l’Associació de Defensa Forestal. Nosaltres ens encarregàvem més de controlar els carrers amb la Policia Local, evitar els accessos a la muntanya i, sobretot, anar a buscar beguda pels Bombers. Hem d’entendre que cadascú té la seva feina i que si nosaltres hem d’intervenir en un moment donat al foc ho fem, però que primer hem de saber el que estem fent i, en el moment en el que entren els bombers, saber fer un pas enrere i retirar-nos.

Ara esteu també en la logística del procés de vacunació al Centre Cultural. Com ho porteu?

La veritat es que ens ha agafat una mica relaxats i a contrapeu, però ja estem cobrint el que podem dins dels nostres horaris. Pretenem que l’equip sanitari pugui disposar, si més no, d’un o dos voluntaris per reforçar-los en tot el que faci falta. Hi ha moments en què tot està molt tranquil, però d’altres en els que ve molta gent, tots volen pujar alhora… Si això passa i el personal sanitari hagués de controlar-ho, no podrien seguir vacunant de manera tranquil·la.

Protecció civil reparteix aliments amb Càritas

Quin és el procés que ha de seguir algú per fer-se voluntari?

Hi ha dues maneres de fer-ho. En primer lloc, anar al registre de l’Ajuntament de Martorell i fent una instància general, expressant el desig de ser voluntaris de Protecció Civil. Llavors, ens envien aquesta instància i nosaltres ens posem en contacte amb la persona en qüestió. El citem per fer-li una entrevista i ja l’hi expliquem els tràmits que s’han de fer, la legalitat que s’ha de complir, etc. L’altra via és, sinó, trucar directament al telèfon de l’associació (93 774 05 69), on els podem informar directament nosaltres.