Martorell es declara municipi feminista i aplicarà un decàleg per a la igualtat de gènere

1592
Dia Internacional de les Dones
Dia Internacional de les Dones

Martorell ja és municipi feminista, i posarà en marxa un decàleg per afavorir la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes en l’àmbit municipal. D’entre les accions a dur a terme, destaca l’aplicació d’un Pacte Local Contra les Violències Masclistes i un protocol d’actuació contra els diferents tipus de violència, el treball per suprimir la bretxa salarial i l’assoliment de la paritat de representació.

El decàleg, elaborat per alcaldesses i alcaldes del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis Comarcals i el Consell de les Dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat, es va fer públic el 23 de març de 2018, i recull 10 accions per afavorir la igualtat entre dones i homes allà on l’administració local pot intervenir.

“La igualtat no és plena avui dia en la nostra societat. Tot i que hem avançat molt el darrer segle, tenim encara molt recorregut per fer”, ha afirmat la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau. “El consistori ja està adherit a la Carta Europea per la Igualtat de Dones i Homes a la Vida Local. Disposem d’un Pla d’Igualtat intern i n’ultimem un d’extern fruït de la col·laboració amb l’Institut Català de les Dones. Ara fem un pas més, ens constituïm en municipi feminista i implementem aquest decàleg”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social

Decàleg per a la igualtat de gènere

El decàleg inclou la declaració de municipi feminista i la creació d’un registre de bones pràctiques envers la igualtat, l’aplicació de polítiques feministes i transversals, i avançar cap a un Pressupost Municipal amb perspectiva de gènere. També l’impuls d’un Pacte Local Contra les Violències Masclistes amb protocols d’actuació per combatre casos de micromasclisme, violència virtual o digital, i treballar per una ciutat segura i lliure d’agressions sexuals.

El text incorpora la variable de gènere en les polítiques de Recursos Humans de l’Ajuntament, treballar per a la total supressió de la bretxa salarial, i per incloure la perspectiva de gènere en els temaris i plecs dels plans de formació del personal. També vol impulsar aquests valors en l’educació, formal i no formal, de lleure, esport, infància i resta d’edats, valorar la cura i atenció a les persones, comprometre’s a recuperar la memòria històrica i afavorir l’ús de noms i d’espais de dones al nomenclàtor. Vetllar per una comunicació periodística local amb perspectiva de gènere i no sexista, impulsar pactes per conciliar el temps de cura i del treball assalariat, i fomentar la participació i representativitat de les dones vers la paritat als organismes i entitats de la ciutat.

Moció per declarar Martorell municipi feminista

Aquest full de ruta s’aplicarà després que en el darrer Ple Municipal s’aprovés la declaració de Martorell com a municipi feminista, a través d’una moció presentada pel grup del PSC, a la qual s’hi van adherir els dos partits de govern i va comptar amb el vot favorable de la resta de grups. La moció denunciava amb xifres la desigualtat existent a l’àmbit comarcal i citava l’informe ‘Les dones en el mercat de treball‘ de març de 2018, segons el qual, un 57,7% de les persones en atur són dones mentre la població activa masculina és 10 punts superior. Les dones dediquen el doble d’hores diàries a la cura de la llar i la família. La bretxa salarial femenina puja al 32,4% en les majors de 45 anys i les denúncies per violència masclista van ser 2.348 -409 més que el 2016-.

La regidora del PSC, Remedios Márquez, exposava que la declaració de Martorell com a municipi feminista comporta “adherir-se a la Carta Europea per a la Igualtat de Dones i Homes a la Vida Local, assumir el decàleg i aplicar-lo amb els recursos necessaris”.

Remedios Márquez, regidora del PSC

En compliment d’aquests acords, una representació municipal de 9 persones, encapçalada per la regidora Dalmau, han estat aquest cap de setmana al 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat celebrat a Castelldefels. La delegació martorellenca ha participat en els grups de treball ‘Transversalitat de gènere a les polítiques públiques’, ‘Dones Tech’, ‘Perspectiva de les dones als mitjans de comunicació’ i ‘Violències masclistes’.