Martorell permetrà més superfície per a plaques fotovoltaiques a les cobertes de cases i edificis

2184
Plaques solars CIES
Plaques solars CIES

L’Ajuntament de Martorell ha fet el primer pas per ampliar la superfície de cobertes de cases i edificis destinades a plaques fotovoltaiques. A través d’un punt d’urgència entrat en el Ple Municipal del passat dilluns, el consistori ha donat llum verda, per unanimitat, a una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que incrementa l’espai destinat a aquestes instal·lacions.

La modificació vol contribuir a un major aprofitament de l’energia solar en les cobertes de les cases de tot el terme municipal. Contempla deixar enrere la limitació d’ocupació actual -d’un terç de la superfície total de la coberta per a aquestes plaques- i permetre que s’amplïin fins a ocupar una superfície només limitada en 50 centímetres respecte la cornisa de l’edifici i en 30 centímetres respecte els laterals”, tal i com va anunciar en la sessió el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Albert Fernández.

Fernández apuntava que aquest marge “és necessari per a una correcta instal·lació de les plaques, i per a que els operaris disposin d’un espai per a poder treballar”, i afegia que “la modificació permet aprofitar al màxim la coberta disponible i treure-li un millor rendiment a la instal·lació”.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient (JxM)

El regidor recordava que fa una dècada Martorell va ser un dels pobles avançats en fer una normativa específica que permetia la instal·lació de les plaques solars. Una iniciativa que ha anat quallant els darrers 5 anys, quan s’ha passat d’1 petició l’any 2018 a 3 (2019); 5 (2020); 28 (2021) i 87 (2022).

En aquesta línia, l’Ajuntament va aprovar en el Ple del passat abril de 2021 un increment de les bonificacions per a instal·lar sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric. “Tots els reptes de nivell climàtic que se’ns posin al davant els haurem d’afrontar d’una manera òptima, correcta i amb màxima consciència, buscant el suport i l’acord entre tots els agents implicats”, deia Fernández, i afegia que “tothom qui vulgui instal·lar-la millorarà molt la rendibilitat del propi equipament”.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient (JxM)

La modificació del PGOU a tal efecte es va aprovar amb el vot de totes les forces amb representació al consistori: JxM, PSC, Movem; ERC i C’s.

Des del PSC, el regidor Toni Carvajal va apuntar que “en tot el que sigui millorar la situació d’emergència climàtica i afavorir aquest pla de transició energètica, evidentment sempre dins del marc legal i respectant la legislació vigent, ens hi trobaran al costat”.

Toni Carvajal, regidor del PSC

El regidor de Movem Martorell Xavier Sáez recordava que el 2021 el seu grup ja va proposar al Ple “modificar l’ordenança per a la bonificació de l’IBI en la col·locació de plaques solars”. Sáez va beneïr la modificació actual i va convidar el govern local a anar més enllà “donant suport a la creació de comunitats energètiques, a promoure els núvols energètics i a impulsar l’aerotèrmia en edificis públics”.

Xavier Sáez, regidor de Movem Martorell

El regidor d’ERC Víctor de León es congratulava de la mesura, que “ja ve d’una moció en la que també ens hi vam sumar. Ens alegrem que es facin propostes i mocions, que es reculli el guant i que s’executi allò que demana la ciutadania”.

Víctor de León, regidor d'ERC

Finalment, el portaveu de C’s, Juan José Pérez, va recordar que aquesta aprovació “és el reflex d’una moció que vam presentar fa uns mesos i que va comptar amb el suport de tots els altres grups municipals”.

Juan José Pérez, regidor de C's

Un cop aprovada en el Ple aquesta modificació puntual del PGOU, el corresponent expedient se sotmetrà a informació pública durant un mes al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona per a que qualsevol ciutadà pugui presentar al·legacions, si s’escau.