Doble presentació literària a la Biblioteca Francesc Pujols, organitzada per la Regidoria de Cultura i Òmnium Cultural Pla de Montserrat, dins el cicle ’11 dies literaris’. Aquest dimecres, han passat per la Biblioteca Francesc Pujols els guanyadors dels darrers premis Sant Jordi i Ramon Llull. Es tracta de les novel·les Confeti, de Jordi Puntí, i Història d’un piano, de Ramon Gener, respectivament. La presentació ha anat a càrrec del periodista martorellenc Pau Bonastre, amb la presència del regidor de Cultura, Sergi Corral.
Confeti, Premi Sant Jordi 2023, és una obra que parla del desig de ser feliç a qualsevol preu. El narrador d’aquesta obra descriu la seva motivació per escriure: demostrar que gran part de l’existència humana és una ficció feta a mida. I com a periodista d’espectacles, troba en la figura de Xavier Cugat la inspiració ideal. El músic català va dedicar tota la vida a ser feliç i famós a qualsevol preu, sempre gràcies a allò que l’apassionava: les caricatures, les orquestres, les pel·lícules, els matrimonis i els chihuahues.
Puntí ha explicat que “Cugat va néixer l’1 de gener del 1900, als 5 anys va emigrar a Cuba i als 15 anys a Nova York. Allà va crear-se una carrera, primer com a músic clàssic i després, als anys 30, com a introductor de la música llatina als EUA”. “Buscant informació vaig adonar-me’n que moltes de les històries que explicava, quan va tornar a finals del 70 a Catalunya, eren mentida. És una novel·la sobre la capacitat que tenim tots d’inventar. De la vida que imaginem i de la que fem”.
Jordi Puntí, escriptor
Una prosa amb un punt d’humor fi, amb el que Puntí fa viatjar el lector de Nova York a Hollywood, de l’Havana a l’hotel Ritz de Barcelona. Així, al llarg de tot un segle turbulent i fantasiós, s’expliquen les peripècies de dos homes que van ser amics potser per conveniència, en un joc de miralls en què la imaginació conviu amb la voluntat de ser immortal, etern.
Puntí (Manlleu, 1967) va iniciar-se en la novel·la amb Maletes perdudes -premi Lletra d’Or, Llibreter i Nacional de la Crítica, i traduït a divuit idiomes-. També ha escrit diverses obres de narrativa: Pell d’armadillo (1998); Animals tristos (2002); Els Castellans (2011); Això no és Amèrica (2017); Tot Messi: Exercicis d’estil (2018) i Tot Messi i més (2023). Col·labora en diversos mitjans: El Periódico, la revista L’Avenç i el programa literari Ciutat Maragda, a Catalunya Ràdio.
Per a l’autor, haver guanyat el Premi Sant Jordi amb Confeti “és una empenta brutal perquè està subvencionat i promogut per Òmnium Cultural, la qual cosa et permet arribar a molts racons de Catalunya on Òmnium té una presència viva. A més, et dona el prestigi d’un premi que han guanyat Mercè Rodoreda o Jaume Cabré, entre d’altres”.
Jordi Puntí, escriptor
De la seva banda, Història d’un piano, de Ramon Gener, va aconseguir recentment el Premi Ramon Llull. “El protagonista de la novel·la troba el piano de so vellutat que sempre havia volgut en una petita botiga del barri de Gràcia. En Janusz Borowski, un home misteriós nascut en un bosc a l’est de Polònia, l’adverteix que es tracta d’un piano molt especial que ha de cuidar”, ha detallat Gener. El piano de cua, construït a Alemanya l’any 1915, conté un secret ocult al seu interior, que el portarà a iniciar un llarg viatge en un relat que recorre la història d’Europa del segle XX. “Una història que submergeix el lector en el poder de redempció de la música”, ha reblat.
Ramon Gener, músic i escriptor
Història d’un piano (Premi Ramon Llull 2024) és la primera novel·la. de Ramon Gener. Nascut a Barcelona, és llicenciat en Humanitats i Ciències Empresarials. Va formar-se com a músic als sis anys estudiant piano al Conservatori del Liceu, va fer conferències sobre la història de la música «clàssica», de l’òpera i de l’art, i ha dut a terme diversos programes de televisió, com ara Òpera en texans, This is Opera, This is Art, 200. Una noche en el Prado i Això no és una cançó.
A la ràdio col·labora a No es un día cualquiera de RNE i al Versió RAC1. Ha publicat Si Beethoven pogués escoltar-me (2013), L’amor et farà immortal (2016) i Beethoven, un músic sobre un mar de núvols (2020).