UNICEF renova quatre anys més el reconeixement de Martorell com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’

609
Daltabaix 2019. Grisphoto
Foto: Grisphoto

Martorell renovarà el segell de Ciutat Amiga de la Infància per al període 2024-27. El fons de l’Organització de les Nacions Unides ha decidit que l’Ajuntament continui disposant d’aquest reconeixement en garantir el compliment dels drets dels infants i complir amb un procés continu d’implementació estratègica de mesures per al seu benestar. La nostra població és Ciutat Amiga de la Infància des de 2018.

Així es va acordar aquest dilluns, 27 de novembre, en una trobada de la Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, formada per representants del Ministeri de Joventut i Infància, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA) i UNICEF Espanya.

“És un reconeixement que ens indica que estem fent les coses bé quant a infància i a la seva participació al municipi. Estem molt agraïts i orgullosos de rebre’l”, afirma la regidora d’Infància de l’Ajuntament, Belén Leiva. Per Leiva, és un estímul més per a “seguir treballant en aquesta línia i millorar en el que calgui, per seguir escoltant els nens i les nenes i fer-los partícips com a part activa de la nostra societat”.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat, Infància i Adolescència

L’aprovació d’un nou Pla Local d’Infància i Adolescència de Martorell (PLIAM) per al període 2023-30 ha estat un dels requisits clau per a renovar el segell. Així es va concretar el passat 18 de setembre en el Ple Municipal. El PLIAM defineix la situació actual de la infància i adolescència locals i les línies d’actuació, i es va redactar en relació a l’Agenda 2030 de Nacions Unides i l’Agenda Urbana 2030 de Martorell.

D’altra banda, fa pocs dies, el consistori va adherir-se a una Declaració Institucional d’UNICEF per posar els infants i els adolescents en el centre de les polítiques locals, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Drets dels Infants.

Leiva destaca que una altra de les mostres que evidencia la preocupació municipal envers la infància és “el Consell d’Infants, un espai on els nens i nenes són escoltats a partir d’una representació de les escoles locals que es reuneixen periòdicament al llarg del curs. Hi porten temes que els preocupen i propostes, les debaten i s’intenta tirar-les endavant després en els Pressupostos Participatius de Martorell”.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat, Infància i Adolescència

El passat divendres 24 de novembre, tres infants de Martorell -un de 6è de Primària i dues de l’ESO que el curs passat formaven part del Consell- van participar en una activitat amb altres representants dels Consells d’Infants de les Ciutats Amigues de la Infància.

Les opinions i desitjos recollides van enregistrar-se en una projecció que es veurà el 12 de desembre, en el marc de la trobada de Ciutats Amigues de la Infància de Catalunya. Aquest esdeveniment se celebrarà al Caixafòrum Macaya de Barcelona, de 09.45 a 13.15h. En concret, es podrà veure a les 12.15h, dins la sessió ‘Nens i nenes prenent la paraula’. Les inscripcions són obertes al web.

Properament, l’Ajuntament i representants d’UNICEF signaran un conveni que regularà els compromisos de totes dues parts i que posarà en coneixement els nous elements de visibilitat.